Anastasijević: Moguće da će Haradinaj završiti u Hagu

Izvor: N1 televizija, 09.Feb.2017, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anastasijević: Moguće da će Haradinaj završiti u Hagu

Novinar nedeljnika “Vreme” Dejan Anastasijević izjavio je u Dnevniku N1 da nije ni bilo očekivano da sud u Francuskoj danas donese konačnu odluku o izručenju Haradinaja Srbiji. On ne isključuje mogućnost da se taj bivši lider OVK nađe pred novoformiranim Specijalnom sudu u Hagu.

Anastasijević je, gostujući u Dnevniku N1, rekao da niko ozbiljan nije ni očekivao da će sud u Francuskoj danas prelomiti o slučaju Haradinaja, a ističe da se taj proces možda neće >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << završiti ni 2. marta.

“Jasno je od ranije da se fransuskom pravosuđu ne žuri. Drže se procedura i onda idu korak po korak. Možda se neće završiti ni 2. marta. Ukoliko sud odluči da ga izruči Srbiji, onda on ima pravo žalbe, a te procedure mogu da traju i da traju”, ukazuje on.

Anastasijević je rekao i da veruje da u celom slučaju postoji “neka veza” sa novoformiranim Specijalnim sudom za zločine OVK. On podseća da se taj sud nedavno zvanično uselio u nekadašnju zgradu Europola u Hagu, da su imenovani tužioci, sudije i da se stiču uslovi da taj sud počne da funkcioniše.

Gost Dnevnika veruje da bi na optuženičkoj klupi tog suda mogao da se nađe i Haradinaj. “Istrage su završene, postoje optužni predlozi, i na sudu je sada da optužnice potvrdi. Ta lista je zapečaćena, ali nema razloga da se veruje da bi Haradinaj mogao da bude van te liste”, kaže Anastasijević podsećajući da se dobar deo izveštaja Dika Martija, na osnovu kojeg su vršene istrage, odnosi na ljude koji su bili otimani nakon bombardovanja NATO i prebacivani u Albaniju.

“Veruje se da su većina od njih, a ima ih oko 600 i nešto, mrtvi. Nemoguće je da Haradinaj koji je kontrolisao taj deo granice, nije bio na neki način umešan. Postoje dobri razlozi da se nađe na toj listi”, ističe Anastasijević.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.