Analitičari: Nova nemačka politika na Balkanu?

Izvor: Blic, 27.Maj.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Nova nemačka politika na Balkanu?

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer boravi u dvodnevnoj poseti Bosni i Hercegovini, međutim njegov dolazak nije nagoveštaj radikalnog zaokreta nemačke ili evropske politike prema BiH, smatraju analitičari. Frank-Valter Štajmajer

Mnogi u BiH, ali i van nje, od nemačke diplomatije sa Sstajnmajerom na čelu očekuju aktivniju politiku na Balkanu kako bi se države regiona, uključujući i BiH, bržim tempom kretale ka evroatlantskim sistemima.

Politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << analitičar Zekerijah Smajić kaže da se u ovom trenutku može govoriti samo o "kontinuitetu evropske politike prema BiH" započetom još u februaru 2014. godine, nakon propasti pregovora o sprovodjenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", prenosi "Dojče vele".

"Evropska unija tada je odlučila da stavi u fokus ono na šta je trebalo da se fokusira još 1995, a to je ekonomija, socijalna politika i zapošljavanje, dakle upravo ono što se ovih dana i potencira na Forumu za prosperitet i zapošljavanje u BiH", rekao je Smajić.

Analitičar naglašava da bi voleo da Nemačka bude lider nove evropske politike prema BiH, jer bi "tada uspeh bio neminovan".

"Prirodno je da jedna odgovorna članica Evropske unije, poput Nemačke, dodje na poprište prirodne katastrofe kakvu je preživela BiH, ali to ne znači da se radi o nekom radikalnom zaokretu evropske ili nemačke politike prema Bosni i Hercegovini", ocenio je Smajić.

Štajnmajer se sastao u ponedeljak u Sarajevu sa najvišim zvaničnicima BiH koji su ga informislai o stanju u poplavljenim područjima i iskazali zahvalnost vladi u Berlinu za solidarnost i novčanu pomoć za prevladavanje situacije izazvane poplavama u regionu.

Njegov bosansko-hercegovački kolega Zlatko Lagumdžija preneo mu je da su ljudi u BiH tokom poplava pokazali "toliki stepen solidarnosti, da se u ova teška vremena videlo da ne postoje ni etničke, ni verske, ni entitetske razlike".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.