Analitičari: Menjaju se metode i načini delovanja terorista

Izvor: N1 televizija, 15.Jul.2016, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Menjaju se metode i načini delovanja terorista

Moramo očekivati i ono što ne očekujemo, zaključak je gostiju specijalne emisije N1 televizije posvećene terorističkom napadu u Nici. Namera terorizma je da seje strah, a najnoviji napad pokazuje da se menjaju metode i načini delovanja terorista.

Ključna reč u borbi protiv terorizma je - saradnja obaveštajnih službi, kaže Dušan Tomić, šef katedre za bezbednost na Fakultetu za inženjerski menadžment.

"Mislim da će Francuska u svakom slučaju preduzeti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << opsežne mere i da će na određeni način možda odstupiti od standarda da se sama bori sa svojim terorističkim pretnjama već da će pre svega sarađivati sa velikim službama, poput FBI-ja, koji definitivno ima najbolje informacije", kaže Dušan Tomić, šef katedre za bezbednost na Fakultetu za inženjerski menadžment.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Radmila Nakarada podseća da je na delu spirala nasilja, u kojoj uvek stradaju nevini.

"Po mom sudu, ovo je stavilo zapadna društva pred izbor da li će se izboriti sa temljenim problemima i načelima spoljne politike ili će nasiljem odgovarati na nasilje i tu spiralu vrteti u nepredvidivom pravcu", rekla je ona.

Napadi poput ovog se teško sprečavaju, smatra Igor Tabak, urednik portala "Odbrana i sigurnost" iz Zagreba. Teroristi koriste nove metode, još opasnije nego ranije.

"Evropa ovo još uvek nije videla. Ako dobro pogledamo, ovo je napad niske razune složenosti. Tu nije bilo nabavke hemikalija, pravljenja bombe... To su zapravo francuski bezbednosni sustavi trenirani da gledaju i paze", navodi Tabak.

Samostalni strelci postaju opasniji od organizovanih terorističkih ćelija, ocenjuje Nedžad Korajlić sa Fakulteta za kriminalistiku iz Sarajeva.

"Ovakav čin nekada može izvršiti jedna osoba. Naravno, treba tražiti pomagače, saizvršioce, podstrekače i sve ostale, ali jedna bezbednosna služba, pa i francuska, teško može da pod kontrolom drži sve", dodaje Nedžad Korajlić sa Fakultet za kriminalistiku iz Sarajeva.

Zajednički stav je i da službe moraju biti uvek korak ispred terorista. Nažalost, tokom obeležavanja dana pada Bastilje u Nici - nisu bile.

Detaljnije u prilogu Jovane Štetin:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Analitičari: Službe uvek moraju biti ispred terorista

Izvor: N1 televizija, 15.Jul.2016

Moramo očekivati i ono što ne očekujemo, zaključak je gostiju specijalne emisije N1 televizije posvećene terorističkom napadu u Nici. Namera terorizma je da seje strah, a najnoviji napad pokazuje da se menjaju metode i načini delovanja terorista...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.