Ana Brnabić sa Milošem Zemanom i premijerom Babišem

Izvor: RTS, 10.Dec.2018, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Brnabić sa Milošem Zemanom i premijerom Babišem

Premijerka Ana Brnabić sastala se u Pragu sa predsednikom Milošem Zemanom i premijerom Češke Republike Andrejom Babišem. Tim susretima prethodilo je potpisivanje sporazuma o regulisanju klirinškog duga Srbije prema Češkoj još iz doba SFRJ.
Ani Brnabić je ispred Kramarž vile, gde je u toku susret sa premijerom Babišem, priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve zemlje. Za dugo prijateljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << između Češke i Srbije kome smo posvećeni, poruka je koju je srpska premijerka Ana Brnabić upisala u Knjigu gostiju, nakon današnjeg svečanog dočeka u Pragu.

Posle sastanka premijera biće održan i sastanak delegacija.
Nakon toga, Brnabićeva i Babiš će se obratiti medijima.
Kako se očekuje, glavne teme njihovih razgovora su bilateralni odnosi, unapređenje ekonomske saradnje, kao i evropski put Srbije koji zvanični Prag odlučno podržava.
Premijerka će, takođe, sigurno iskoristiti priliku da sagovornika upozna sa situacijom na Kosovu i Metohiji posle mera Prištine koje ugrožavaju i ekonomska i ljudska prava Srba koji tamo žive.
Prethodno, Brnabićeva se sastala sa predsedavajućim Predstavničkog doma češkog parlamenta Radekom Vondračekom.
Na početku posete susrela se i sa češkim predsednikom Milošem Zemanom.
Pred početak sastanka sa Zemanom, potpisan je i sporazum o regulisanju klirinškog duga Srbije prema Češkoj. Sporazum su potpisali ministri finansija dve zemlje, Siniša Mali i Alena Šilerova.

Poseta Ane Brnabić Pragu pada u trenutku kada se obeležava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Čehoslovačke, a očekuje se da će ova poseta biti podsticaj za dalje unapređenje, pre svega ekonomskih odnosa dve zemlje.
Uoči poste Češkoj, premijerka se sastala sa češkim ambasadorom u Srbiji Tomašom Kuhtom i tom prilikom osvrnula se na aktuelnu situaciju izazvanu jednostranim merama Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, čime je grubo prekršen sporazum Cefta i ugrožen opstanak i bezbednost srpskog naroda na KiM.

Očekuje se da će i u Pragu Brnabićeva istaći da Srbija nastavlja da poziva na mir, te da bi partneri iz EU trebalo da izvrše dodatni pritisak na Prištinu kako bi se stvorili uslovi da se dijalog o iznalaženju kompromisnog rešenja nastavi.
Premijerka sutra boravi u poseti Slovačkoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisano u Češkoj - Srbija jednom uplatom rešava stari dug

Izvor: B92, 10.Dec.2018

Prag -- Ministar finansija Srbije Siniša Mali i češka ministarka finansija Alena Šilerova potpisali su sporazum dve vlade o rešavanju starog klirinškog duga...Srbija će taj dug otplatiti jednom ratom od 9,8 miliona dolara...Taj klirinški dug potiče još iz vremena bivše Jugoslavije i Čehoslovačke...

Nastavak na B92...

Brnabić razgovarala sa Zemanom, potpisan sporazum o starom klirinškom dugu

Izvor: Večernje novosti, 10.Dec.2018

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastankom sa predsednikom Češke Milošem Zemanom počela je u ponedeljak posetu Češkoj, na poziv premijera Andreja Babiša Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastankom sa predsednikom Češke Milošem Zemanom počela je u ponedeljak posetu...

Nastavak na Večernje novosti...

Uplatom 9,8 miliona dolara Srbija vraća stari klirinški dug Češkoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Dec.2018

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i češka ministarka finansija Alena Šilerova potpisali su danas u zamku Lani kraj Praga sporazum dve vlade o rešavanju starog klirinškog duga koji će Srbija otplatiti jednom ratom od 9,8 miliona dolara...Taj klirinški dug potiče još iz vremena bivše Jugoslavije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.