Ana Brnabić: Predah od racionalizacije državne uprave

Izvor: N1 televizija, 02.Sep.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Brnabić: Predah od racionalizacije državne uprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne postoji pritisak za dalju racionalizaciju državne uprave ili lokalne samouprave Srbije, zbog dobrih rezultata u toj oblasti protekle godine.

Posle sastanka s gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem, ministarka je rekla i da je fiskalna konsolidacija dozvolila da se "predahne u tom naletu racionalizacije".

"U ovim trenucima nismo pod pritiskom da dalje previše racionalizujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << državnu upravu ili jedinice lokalne samouprave", kazala je ministarka.

Ona je ocenila da postoje dve grupe lokalnih samouprava: jedne koje imaju višak zaposlenih, i druge čiji je broj zaposlenih čak i do 25 odsto manji od broja dozvoljenog Uredbom o maksimalnom broju zaposlenih, te zato nisu kvalitetan servis građanima i privredi.

"Ja ću zastupati, ali videćemo sa Ministarstvom finansija i kabinetom premijera, stav da se ne ide dalje sa linearnim smanjenjem, zato što je ono problem u obe vrste jedinice lokalnih samouprava, pa se tako dešava da pojedini kabineti ostanu bez vozača i kafe kuvarica", dodala je Ana Brnabić.

Slična je situacija, kazala je i u državnim upravama, navodeći primer ministarstva koje vodi, u kojem je 120 ljudi.

Ona je navela da je sledeći korak restrukturiranje javnih preduzeća, ali ona nisu u nadležnosti njenog ministarstva.

Gradonačelnik Leskovca je predložio da se privatizuju službe obezbeđenja i "službe koje kuvaju kafu" i održavaju higijenu u sedištima lokalnih samouprava.

"Na taj način ljudi ne bi ostali bez posla jer bi bili angažovani u privatnom sektoru, a lokalne samouprave dodatno bi se finansijski rasteretile jer bi se izbeglo plaćanje poreza i doprinosa", kazao je Cvetanović.

Naveo je da je 2010. godine izvršena racionalizacija u Leskovcu - otpušteno je 313 činovnika, od kojih je kasnije sudskim putem vraćeno na posao oko 200 zbog nezakonitotih otkaza.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.