Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2015, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnesti internešnel:Obe strane da obezbede pravdu za žrtve

Organizacija Amnesti internešnel (AI) pozvala je danas, posle presude Međunarodnog suda pravde da ni Srbija ni Hrvatska nisu počinile genocid, obe zemlje da istraže sve slučajeve osumnjičenih za ratne zločine i obezbede pravdu za žrtve.

"Činjenica da sud ni zajednu stranu nije uspeo da ustanovi nameru da počini genocid, ne menja činjenicu, kao što je Sud i sam priznao, da su pojedinci obeju strana počinili zločine protiv čovečnosti i ratne zločine", rekao je Džon >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Dalhuisen, direktor AI za Evropu i centralnu Aziju.

"Srbija i Hrvatska sada moraju da koncentrišu napore na to da utvrde odgovornost za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, kao i da obezbede obeštećenje za žrtve, na nacionalnom nivou", navedeno je u saopštenju AI.

"U obema zemljama je utvrđivanje odgovornosti za te zločine bilo sporo i pristrasno. S obzirom da se konačne presude u Hagu privode kraju, i Hrvatska i Srbija moraju da pojačaju napore da obezbede pravdu, istinu i obeštećenje za sve žrtve", piše u saopštenju.

Amnesti internešnel ističe da su se i u Srbiji i u Hrvatskoj žrtve seksualnog nasilja posebno borile za pravdu i obeštećenje.

"To mora da bude prioritet", navodi organizacija sa sedištem u Londonu.

Amnesti, takođe, naziva "skandalom" to što, 20 godina posle sukoba, pitanje nestalih osoba još nije rešeno.

"I Srbija i Hrvatska moraju hitno da deluju kako bi obezbedile pravdu za one koji su tako dugo bili ignorisani", zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte povezane vesti:

- Odbijene obe tužbe, genocida nije bilo (FOTO)

- Miljenić: Oluja je bila legitimna vojna akcija

- Obradović: Ishod očekivan

- Sudija Trindade: Nije se radilo o ratu, već o pokolju

- Zapadni mediji: Ni Srbija ni Hrvatska nisu počinile genocid

- Rekcije: Srbija nema razloga da bude nezadovoljna

- Janjić: Odluka očekivana; Antonijević: Smirivanje strasti; Linta nezadovoljan

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.