Amfilohije: Osuda greha, ne čoveka

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Osuda greha, ne čoveka

Mitropolit Amfilohije poručuje da oni koji od njega traže izvinjenje povodom izjava o "Paradi ponosa" nemaju pravo na to jer nije izrazio mržnju prema čoveku, već osudio greh. Poverenica nije nadležna, jer je mitropolit državljanin Crne Gore, poručuju iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Povodom preporuka poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić da se izvini zbog ocena o beogradskoj "Paradi ponosa", mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Herceg Novom da oni koji od njega traže izvinjenje, nemaju pravo na to jer on "nije izrazio mržnju prema čoveku, već je osudio greh".

Mitropolit je rekao da bi od njega neko imao pravo da traži izvinjenje "samo ako bi on svojim izjavama kao episkop Crkve pravoslavne, hrišćanske, izjavio mržnju prema ljudima kao prema Božjim stvorenjima, prema čoveku, kao prema ikoni božjoj".

"Onda bi ti ljudi koji me optužuju imali pravo da traže izvinjenje od mene i ja bih bio dužan da se izvinim", rekao je mitropolit i dodao da je ono što on govori zasnovano na principu jevanđeljskom "da volimo grešnika bez obzira kakav on bio i kakav greh čino, ali da mrzimo zlo i greh".

"Svako ima pravo da živi kako smatra ispravnim, ali to ne znači da je taj način istinski pravi način", rekao je mitropolit povodom preporuke poverenice za ravnopravnost Nevene Petrušić da se mitropolit izivini populaciji koja je organizovala "Paradu ponosa" i primi njihove predstavnike.

"Crkva mora da kaže svoju reč, a drugi odlučuju da li će to prihvatiti. Ne može crkva da prihvati nastranost, neprirodnost življenja kao princip življenja", rekao je mitropolit Amfilohije i dodao da crkva "ne može da porekne slobodu drugoga, ali je dužna da ukaže na grešku".

Džomić: Mitropolit crnogorski državljanin

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić oštro je kritikovao srpsku poverenicu za ravnopravnost Nevenu Petrušić, koja je mitropolitu Amfilohiju preporučila da se izvini gej populaciji, učesnicima beogradske Parade ponosa i primi njihove predstavnike.

Džomić je rekao da mitropolit Amfilohije nema razloga da postupa po instrukcijama i preporukama Petrušićeve jer je on državljanin Crne Gore.

Petrušićeva je preporučila mitropolitu da se javno izvini učesnicima beogradske Parade ponosa zbog govora mržnje kojim je, kako tvrdi, prekršio Zakon o zabrani diskriminacije.

"Prema istoj logici, i ja bih naložio poverenici Petrušić da ponovo pročita Ustav Republike Srbije i srbijanski antidiskriminacioni zakon", rekao je Džomić, koji smatra da poverenica za ravnopravnost nije pročitala važeće pravne propise Srbije i da zato "blamira" Srbiju u Crnoj Gori.

Džomić, koji je i podgorički paroh, rekao je da Petrušićeva nema pravo da nalaže mitropolitu Amfilohiju jer ni stvarno ni mesno nije nadležna. Džomić smatra da Petrušićeva "nema pravo ni da nalaže crnogorskom mitropolitu kada će i da li će koga on da primi".

Džomić je, takođe, rekao da se čudi što Petrušićeva, kada "već krši zakon, nije naložila Slovencu Jelku Kacinu da se izvini mitropolitu Amfilohiju".

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić je rekla da bi bilo važno da mitropolit Amfilohije primi delegaciju aktivista koji se bore za prava seksualnih manjina kako bi se upoznao sa problemima sa kojima se suočavaju.

Petrušićeva je, na osnovu pritužbi građana, analizirala mitropolitov govor okupljenima na Luštici u Crnoj Gori, odnosno ideje i stavove koje je izrekao dan nakon "Parade ponosa" 2010. godine, i utvrdila da je tokom postupka mitropolit prekršio zabranu govora mržnje.

Mitropolit Amfilohije je dužan da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi i o tome obavesti poverenika, a ukoliko se to ne dogodi poverenik je u skladu sa zakonom ovlašćen da izda meru opomene i ostavi novi rok.

Ukoliko se preporuka ponovo ne ispoštuje, poverenik je po zakonu ovlašćen da pokrene i sudski postupak po prijavamo za kršenje Zakona o borbi protiv diskriminacije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.