Amerika optužuje: Rusi ne poštuju moratorijum na nuklearne probe!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2019, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika optužuje: Rusi ne poštuju moratorijum na nuklearne probe!

SAD smatraju da Rusija ne poštuje moratorijum na nuklearne probe, izjavio je načelnik Uprave Vojnoobaveštajne službe Pentagona, general-pukovnik Robert Ešli Mlađi.

- Naše shvatanje razvoja nuklearnog oružja daje nam povod da smatramo da su probne aktivnosti Rusije pomagale da ona razvije svoj nuklearni potencijal - rekao je na Institutu Hadson.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države pridržavaju se standarda "nultog punjenja".

- Jačanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << strategijskih i nestrategijskih nuklearnih snaga Rusije moguće je kroz konstantno prioritetno finansiranje nuklearnog razvoja i infrastrukture za njihovu proizvodnju - dodao je Ešli.

Sada Rusija može da proizvodi hiljade bojevih glava godišnje, tvrdi general.

Poslednje nuklearne probe u SSSR-u izvršene su 24. oktobra 1990. godine.

Ujedinjene nacije su 1996. godine usvojile Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, koji je potpisalo više od 180 zemalja.

Niz zemalja nije ratifikovao taj sporazum, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.