Amerigo Vespuči − pronalazač raja na zemlji

Izvor: Studnel.com, 09.Mar.2016, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerigo Vespuči − pronalazač raja na zemlji

Njegovi roditelji su stekli dobro ime i ugled baveći se prodajom svile. Kao uspešan đak kratko vreme je bio diplomata, sve dok se nije odselio u Španiju, gde se njegovo životno interesovanje znatno promenilo. Bio je svedok uspeha Kolumbovog prvog pomorskog putovanja, što je na njega ostavilo veoma jak i upečatljiv utisak. Gledajući Kolumbov entuzijazam i sam je poželeo da postane moreplovac.
Godine 1499. kreće na svoje prvo putovanje sa Alonsom de Ohedeom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << koji je bio član Kolumbove ekspedicije. Krenuo je u potragu za Novim svetom sa svega četiri broda. Istražili su veliki deo severoistočne obale Južne Amerike zajedno sa Trinidadom i Gvajanom. Naišavši na jedan mali i miran zaliv dadoše mu ime Venecuela ili Mala Venecija. Tada je Vespuči, kao i njegov savremenik Kolumbo, verovao da je otkrio davno izgubljenu baštu raja, odnosno raj na Zemlji. Ekspedicija im je omogućila da pronađu puno zlata, bisera, smaragda, ali ih nije nešto značajno obogatila.

Foto: www.daviddarling.info
Po povratku sa ove ekpsedicije stekao je veliku slavu i ugled, te je to iskoristio da ubedi kralja Portugalije da finansira novu ekspediciju u Novi svet 1501. godine. Bio je ubeđen da tadašnja obiđena zemlja nije Azija, već nešto sasvim novo i još uvek neistraženo. Na ovom putovanju je obišao Brazil i Argentinu, a zatim se vratio u Evropu. Uverio se da je zaista pronašao nešto novo i neočekivano, jer je zemlja koju je istraživao bila i previše na jugu da bi bila Indija, kako se tada mislilo. Kolumbo je verovao u suprotno i sve to je dovelo do velikog broja rasprava i svađa između dvojice moreplovaca. Teoriju o novoj zemlji je širio preko svojih prijatelja.
Najveći uspeh Vespučiju su donela njegova pisma koja je slao svome prijatelju Lorencu de Midičiju, čija je porodica bila veoma ugledna u to vreme. U svojim pismima on je opisivao svoje putovanje, osećaje, sve šta je video i način na koji je to doživeo. Njegova pisma su kasnije izašla u javnost pod nazivom Mundus Novus (Novi svet). Nakon ovih pisama, u javnost je izašlo i delo Četiri putovanja Ameriga Vespučija, u kome se govori o njegovim ekspedicijama. Ovo delo je prevedeno na nekoliko jezika i bilo je veoma popularno u Evropi. Postao je član komiteta koji je savetovao kralja Španije o pitanjima vezanim za Novi svet. Umro je 1512. godine u Španiji od malarije i sahranjen je u svom rodnom gradu Firenci.
Izvori: srednjeskole.edukacija.rs, navidiku.rs.

na danasnji danna danasnji danamerigo vespuciamerigo vespucibiografijabiografijaamerikaamerikaistrazivacistrazivac

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.