Američki štit u Rumuniji i bezbednost Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2010, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki štit u Rumuniji i bezbednost Srbije

BEOGRAD - Plan Vašingtona da na teritoriji Rumunije razmesti raketne presretačke sisteme može delimično da utiče na stanje bezbednosti regiona i naše zemlje, ocenili su danas srpski stručnjaci za tu problematiku.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Minić izjavila je Tanjugu da je to "samo jedan stepen povećane bezbednosti za Srbiju" i da je logično da SAD namerava da se zaštiti od nekonvencionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napada, "od nedržavnih struktura kao što su terorističke organizacije".

Nesagledive posledice po mir u Evropi

Ona je, istovremeno, ukazala da još nema dovoljno informacija o čemu se tačno radi, navodeći da smatraj da su to "presretačke rakete koje će biti bazirane u Crnom moru".

Minićeva smatra da namera zvaničnog Vašingtona može da predstavlja "vrstu opomene ideji o srpskoj neutralnosti, o nekoj izolovanoj tački u geostrateškom prostoru jugoistočne Evrope kada smo okruženi NATO zemljama i američkim bazama".

Za razliku od Minićeve, naučni saradnik Instituta za političke studije Dragan Petrović je rekao Tanjugu da bi ta namera SAD dovela do destabilizacije u regionu kao i do "nesagledivih posledica po mir u Evropi".

Petrović smatra da je i odluka Rumunije da prihvati ponudu SAD o instaliranju protivraketnog štita direktno povezana sa predstojećim izborima u Ukrajini, u formi podrške prozapadnom predsedničkom kandidatu.

"Ipak se nadam da do toga neće doći, slično onome što se desilo sa zamišljenim raketnim štitom na prostoru Poljske. Da će se odustati od njega. Ukoliko do toga ne dođe, to neće biti povoljno za mir u Evropi", rekao je on.

Pogled iz Rusije iza štita

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da se Srbija "nalazi iza tog štita i da je potpuno relevantno pričati o tome kako sad Rusija može da gleda na nas".

"Mi nismo sada zemlja na koju se širi štit, nego čak štaviše, nalazimo se u pozadini tog štita. Na to ne možemo da utičemo kao i na odluku Rumunija koja je članica NATO", rekao je Radić Tanjugu.

On navodi da bi sada "bilo jako nezahvalno predviđati šta će se desiti u budućnosti, jer to pre svega spada u domen američko-ruskih odnosa i na koji način će oni praviti između sebe političke nagodbe".

"Taj štit neće ništa u velikoj meri menjati u odnosima unutar regiona", rekao je Radić.

Rumunski Vrhovni savet odbrane odobrio je juče plan Vašingtona da na teritoriji Rumunije razmesti raketne presretačke sisteme, kao deo protivraketnog štita, u cilju zaštite Evrope, izjavio je rumunski predsednik Trajan Basesku.

Presretači operativni 2015. godine

Basesku je rekao da je glavna vojna i bezbednosna institucija Rumunije prihvatila američki predlog da bude uključena u sistem za zaštitu od "potencijalnih napada balističkim projektilima ili raketama srednjeg dometa", javio je Rojters.

"Raketni presretači biće postavljeni na rumunskoj teritoriji", kazao je Basesku, naglasivši da bi američki kapaciteti trebalo da postanu operativni 2015. godine.

Britanska agencija ovaj plan vidi kao deo novog protivraketnog sistema američkog predsednika Baraka Obame, koji je sredinom septembra prošle godine odustao od planova svog prethodnika Džordža Buša da protivraketni štit postavi u Poljskoj i Češkoj, što je tumačeno kao korak ka ublažavanju tenzija između SAD i Rusije.

"Novi sistem nije usmeren protiv Rusije. Želim da to kategorički naglasim, Rumunija neće postaviti sistem protiv Rusije, već protiv drugih opasnosti", istakao je Basesku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moska zabrinuta zbog štita u Rumuniji

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2010

Vlasti u Moskvi zabrinute su zbog plana Vašingtona da na teritoriji Rumunije razmesti raketne presretačke sisteme i očekuju objašnjenje takve odluke, saopštilo je u petak rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.