Američki general Or ipak doputovao u Prištinu

Izvor: RTS, 06.Maj.2019, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki general Or ipak doputovao u Prištinu

Američki general-major Timoti Or, komandant Nacionalne garde Ajove, čija poseta Prištini je u februaru bila otkazana zbog nezadovoljstva SAD uvođenjem 100 odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, doputovao je na Kosovo.
General-major Timoti Or sastao se sa zamenikom ministra odbrane Burimom Ramadanijem i komandantom KBS-a general-potpukovnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rahmanom Ramom.

U saopštenju koje prenosi prištinska Gazeta Expres, general-major Or je u Prištini sa Ramom i Ramadanijem razgovarao o, kako se navodi, "dostignućima Kosova u uspostavljanju Ministarstva odbrane i vojnom mandatu KBS, kao i o planovima Ministarstva odbrane za naredni period u razvoju i modernizaciji KBS".
Dodaje se da je general-major Or informisan o "sveukupnom razvoju situacije na Kosovu, o spremnosti Kosova da donese bezbednosne doprinose širom sveta zajedno sa američkim i NATO trupama".
U saopštenju se navodi da je "Kosovo u potpunosti posvećeno produbljivanju sveprisutnih odnosa sa SAD u svim oblastima, uzimajući u obzir primer odnosa sa odbranom".
Poseta general-majora Ora bila je najavljena za februar ove godine, ali je otkazana zbog, kako je tada saopšteno u Prištini, dobijanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da suspenduje takse na srpske i proizvode iz BiH.
O razlogu otkazivanja posete generala Ora, komandanta KBS Rahmana Ramu su, kako je tada prenela Koha, obavestili zvaničnici američke ambasade u Prištini.
Do otkazivanja Orove posete je doslo nakon rezultata "izražavanja nezadovoljstva odlukom koju je donela Vlada Kosova", o uvođenju sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije.
Prištinske institucije su tada upozorene da će, ako kosovska vlada ne razmisli o svojoj odluci, obuke, edukacije i viojne posete biti poništene.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Američki general Or u oproštajnoj poseti Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Maj.2019, 13:46

General major Nacionalne garde američke države Ajove Timoti Or (Timothy Orr) nalazi se u oproštajnoj poseti Kosovu, a uoči penzionisanja. On je trebao da poseti Kosovo i u februaru uoči godišnjice nezavisnosti, ali je Američka vlada tada odlučila da otkaže tu posetu zbog takse koju je Vlada...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.