Američki general: Nismo spremni za rat

Izvor: B92, 31.Jan.2023, 14:38

Američki general: "Nismo spremni za rat"

Američka vojska nije dovoljno pripremljena za rat sa Kinom, tvrdi penzionisani američki general Džek Kin.

"Nismo spremni onako kako bi trebalo da budemo. Nemamo efikasno vojno obuzdavanje u regionu. Kina ima više brodova, više aviona i više raketa od Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Kin za "Foks biznis".

On je dodao i da Tajvan takođe nije vojno spreman za sukob sa Pekingom.

Ranije je televizija "En-Bi-Si" javila da je američki general Majk >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Minihan poslao svojim potčinjenima zvaničan dopis u kojem je pretpostavio da će SAD za dve godine ratovati sa Kinom. Ističe se da je dopis upućen svim komandama vazdušnih snaga.

U njemu je Minihan takođe naložio da se do kraja februara podnese izveštaj o velikim merama za pripremu za borbena dejstva sa Kinom.

Situacija oko Tajvana eskalirala je početkom avgusta, nakon što je ostrvo posetila predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Kina je osudila ovu posetu, ocenjujući je kao podršku tajvanskom separatizmu i nakon posete održala velike vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Tajvan sastavnim delom Kine, a posete predstavnika SAD ostrvu kao provokacije. Peking ne priznaje suverenitet Tajvana, smatra ga svojom pokrajinom i insistira da se "politika jedne Kine" poštuje u celom svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.