Američka operativna grupa Kuguar stiže u Rumuniju

Izvor: B92, 09.Feb.2022, 21:50

Američka operativna grupa Kuguar stiže u Rumuniju

Bukurešt -- Američke trupe kojima se jačaju savezničke snage u Rumuniji iz Nemačke stići će u tu zemlju večeras.

Amerika šalje svoje trupe sa ciljem da zaštiti istočno krilo NATO od potencijalnog prelivanja ukrajinske krize, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

SAD šalju skoro 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju da ojačaju odbranu istočne Evrope, a Pentagon je saopštio da će premestiti brigadu Strajker od oko 1.000 američkih pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Vilseka u Nemačkoj u Rumuniju, dok su u Poljsku američke trupe već u subotu počele da pristižu, prenosi Rojters. Rumunsko ministarstvo je saopštilo da će deo brigade, koji je nazvan Operativna grupa Kuguar, ući u tu zemlju oko 20 časova, a njeno krajnje odredište je vojna baze Mihail Kogalničeanu, u blizini luke Konstance na Crnom moru, koju američke snage koriste još od 1999.

SAD trenutno imaju oko 900 vojnika u Rumuniji, koja je članica NATO od 2004. godine i domaćin sistema odbrane od balističkih projektila.

Francuska je, takođe, najavila da planira da pošalje trupe u Rumuniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.