Američka ambasada: Kaznite ih za negiranje genocida

Izvor: B92, 09.Dec.2021, 23:10

Američka ambasada: "Kaznite ih za negiranje genocida"

Američka ambasada u BiH pozvala je danas parlament Bosne i Hercegovine da ispuni zahtev Visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Takođe, pozvali su i da se usvoji zakon kojim bi se kažnjavalo negiranje genocida, govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca, da bi mogao da se ukine prethodno nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

"Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da poslušaju poziv Visokog predstavnika Kristijana Šmita za usvajanje amandmana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Krivični zakon, kojim bi se ispunili standardi na putu BiH ka Evropskoj uniji i pomirenja", saopštenje je iz američke ambasade u Sarajevu.

Naglašeno je da SAD snažno podržavaju postizanje dogovora kroz institucije BiH o pitanjima koje se tiču BH građana.

"Poricanje genocida i ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca vređa žrtve i njihove porodice, a Bosnu i Hercegovinu drži u podeljenoj prošlosti, dok priznavanje pojedinačne odgovornosti doprinosi obostranom poverenju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će uspostavljanje institutcionalnih procesa za pomirenje i hitno pristupanje nedostatku tranzicijske pravde obezbediti da sve žrtve dobiju poštovanje koje zaslužuju.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit uputio je pismo Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u kojem je naveo da je spreman da se zakon za zabranu negiranja genocida, koji je doneo njegov prethodnik Valentin Incko, zameni novim zakonom, koji bi bio usvojen u parlamentu BiH.

"Pozivam vas da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojite zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca", naveo je Šmit u pismu, adresiranom na Predstavnički dom i Dom naroda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.