Ambasadorka Moro: Naša borba protiv terorizma biće neumoljiva

Izvor: RTS, 15.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Moro: Naša borba protiv terorizma biće neumoljiva

Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Beogradu, kaže da je napad na Francusku uperen protiv vrednosti koje se brane svuda u svetu. Ističe da je napad planiran spolja, ali uz saučesništvo sa nekim snagama u samoj Francuskoj. Za sada nema informacija da li među žrtvama ima srpskih državljana.
Kristin Moro kaže da cilj koji imaju teroristi jeste da destabilizuju Francusku, demorališu društvo i osujete >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << normalan život. Ističe da su nažalost ovog puta teroristi uspeli da osujete opreznost francuskih službi.

Od januara i atentata na "Šarli ebdo" kao i napada na košer samoposlugu, Francuska je bila suočena sa pretnjama atentata. Moro dodaje da su mnogi od tih slučajeva bili osujećeni.
"Francuska je povređena, ali ona istrajava i istrajavaće. Naša borba protiv terorizma biće neumoljiva", ističe ambasadorka Moro.
Ambasadorka ističe da su primljene mnoge poruke podrške iz čitavog sveta, posebno iz Srbije.
"Mi smo primili poruke od zvaničnika, od premijera Aleksandra Vučića, od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kao i od drugih gradova u Srbiji. Mnoge poruke su došle i od građana Srbije, koji saosećaju sa nama", kaže ambasadorka Moro.
Ambasadorka je zahvalila svim ličnostima, kako zvaničnicima tako i građanima koji su uputili poruke solidarnosti, jer je, kako kaže, to upravo snaga koja je potrebna Francuskoj u ovakvoj situaciji.
Ambasadorka Moro kaže da ne može da da tačnu informaciju da li među žrtvama ima Srba.
Francusku je zatekla ovakva situacija, svi su u šoku, zbog toga ima mnogo posla, ističe Moro.
Trenutno, kako kaže, najviše posla ima na identifikaciji žrtava i to je razlog zašto ne može da se kaže da li ima i stranih državljana dok se istraga ne završi.
"Postoji zabrinutost za neke srpske građane koji se nalaze u Francuskoj. Na sajtu ambasade postavljen je broj za hitne pozive, preko koga svi mogu dobiti potrebne informacije", kaže Moro.
U toku noći predsednik Republike Francuske zaveo je vanredno stanje, tako da je pojačano prisustvo vojnih snaga. Kontrola granica je pojačana kako za ulazak tako i za izlazak iz zemlje.
Upitana da li ima reči o akcijama sa drugim evropskim zemljama, ambasadorka ističe da ne zna, niti da može da kaže da li za sada postoje neke informacije, pošto, kako ističe, nije na njoj da o tome govori.
"Francuska je upoznata i sa slučajevima kada je u proteklim mesecima bilo pokušaja da se organizuju teroristički napadi, a da li je sve to povezano sa ovim slučajevima, istraga će utvrditi", zaključila je ambasadorka Moro.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.