Ambasador: Peking ne menja stav prema Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2010, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador: Peking ne menja stav prema Srbiji

BEOGRAD -

Ambasador Kine u Beogradu Vei Đinhua rekao je za današnju "Politiku" da Peking neće promeniti "stav prema odnosu" Kine i Srbije.

"Kina kao zemlja principa, koja ceni osećanja naroda Srbije i nikad ih nismo povredili neće tek tako promeniti stav prema odnosu naše dve zemlje", rekao je ambasador i dodao da se nada da će Beograd "nastaviti da razume i podržava kinesku stranu kada je reč o pitanjima od vitalnog interesa za Kinu".

Na pitanje da li odlazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštitnika građana Saše Jankovića na dodelu Nobelove nagrade za mir znači da je Srbija prekršila obećanje dato Kini da neće prisustvovati ovom događaju, on je odgovorio da, kada je reč o odluci Vlade Srbije da u poslednjem času promeni svoj stav i pošalje ombudsmana na dodelu nagrade, "duboko žalimo, ali razumemo pritisak pod kojim je i situaciju u kojoj se nalazi Republika Srbija".

"Mi ćemo nastaviti da na osnovu principa međusobnog poštovanja, jednakosti, obostrane koristi i međusobnog nemešanja u unutrašnju politiku, nezavisno od razlika u ideologiji, društvenom uređenju i sistemu vrednosti, produbljujemo strategijsko partnerstvo Kine i Srbije. Kao i uvek mi ćemo podržavati opravdanu brigu srpske strane oko pitanja Kosova, a istovremeno se nadamo da će Srbija nastaviti da razume i podržava kinesku stranu kada je reč o pitanjima od vitalnog interesa za Kinu", kazao je on.

"Uručenje Nobelove nagrade kriminalcu Liju Sjaobou koji propagira da "Kina treba još 300 godina da bude kolonija" i da "ona mora biti podeljena na 18 novih država", i koji je dugo podsticao rušenje nacionalne vlade, potpuno je protiv dobrih motiva Nobelove nagrade koja simbolizuje "branioca mira" i predstavlja poniženje za nju. Verujem da će narod Srbije koji je bojkotovao dodelu Nobelove nagrade Ahtisariju potpuno razumeti stav kineske strane", rekao je kineski ambasador.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.