Ambasador: Makronovo pismo nije protokolarno

Izvor: Mondo, 22.Nov.2018, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador: Makronovo pismo nije protokolarno

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je da pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije protokolarno, već prijateljsko pismo upućeno samo Srbiji i srpskom narodu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Theo Rouby, File

"To je prijateljsko pismo koje je predsednik Republike uputio predsedniku Vučiću. Prvo, da bi crno na belo podvukao sav značaj koji Francuska pridaje žrtvama Srbije tokom Prvog svetskog rata >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i koliko priznajemo strašne patnje kroz koje je prošao srpski narod. Patnje koje Srbiju svrstavaju u prvi red zemalja koje su podnele žrtve, a drugi razlog je da izrazi zadovoljstvo zbog dolaska u Srbiju. Dakle, to je pismo koje nije protokolarno", rekao je Mondoloni za Radio-televiziju Srbije.

Makron pisao Vučiću: Dragi Aleksandre... (FOTO)

On je kazao da Makronovo pismo u potpunosti zatvara pitanje protokola u Parizu na obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata, dodajući da pismo pokazuje želju Francuske da zajedno sa Srbijom priprema budućnost.

"Primećujem, predsednik Vučić i vlasti Srbije takođe su reagovale pozitivno na naše prve reakcije i ja im na tome zahvaljujem. Odmah nakon incidenta od 11. novembra, koji je za žaljenje", kazao je francuski ambasador.

Mondoloni je kazao da je poseta Makrona Srbiji jako važna i iskazuje volju Francuske da se iznova angažuje veoma snažno u Srbiji i regionu.

"Naša volja je da još više razvijamo naše partnerstvo na političkom, kulturnom i ekonomskom planu, to je za nas veoma značajno. Poseta za koju želimo da bude upečatljiva za naše strateško partnerstvo", kazao je francuski ambasador.

On je istakao da Francuska nedvosmisleno podržava težnju Srbije da se priključi EU.

"Pitanje je ulaska u Uniju i mi podržavamo to pristupanje. I, naravno, regionalno pomirenje, i to je tema, veoma važna. Znamo da je od pre nekoliko godina Srbija učinila značajne napore što se ove teme tiče, a na regionalnom planu je tu dijalog Beograda i Prištine, to će biti jedna od tema o kojoj će biti reči", kazao je on.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Mondoloni: Makronovo pismo prijateljsko, a ne protokolarno

Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je da pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije protokolarno, već prijateljsko pismo upućeno samo Srbiji i srpskom narodu..."To je prijateljsko pismo koje je predsednik Republike uputio...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.