Ambasada Indije proslavlja danas rođendan Mahatme Gandija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2020, 13:41

Ambasada Indije proslavlja danas rođendan Mahatme Gandija

Uz proslavu, ambasada Indije obeležila je danas 2. oktobar, godišnjicu rođenja Mahatme Gandija i polaganjem cveća na njegovu bistu na Savskom keju.

Dan rođenja Gandija, jednog od osnivačaje savremene indijske države i velikog zagovornika satjagrahe - nenasilnog protesta, proglašen je 2007. godine za Međunarodni dan nenasilja na osnovu odluke Generalne skupštine UN kojom se reafirmiše univerzalni značaj principa nenasilja i nastojanja da se osigura kultura mira, tolerancije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razumevanja i nenasilja.

Mohandas Karamčand Gandi (1869-1948) imao je ključnu ulogu u sticanju indijske nezavisnosti od Britanaca nenasilnim otporom.

Nadimak Gandi (Velika duša) dao mu je pesnik i nobelovac Rabindranat Tagore.

Ambasador Indije Subrata Batačardži održao je i kratak govor o Gandijevim životnim principima, filozofiji i vrednostima nenasilja.

Đaci zemunske osnovne škole organizovali su izložbu crteža inspirisanih Gandijem a govorili su i o Gandijevom životu i učenju.

U cilju obeležavanja Dana nenasilja i godišnjice Gandijevog rođenja, Tagore centar Srbija je na on lajn skupu kome je prisustvovao i ambasador najavio objavljivanje knjige "Ahimsa: Tagore i Gandi".

Kako se dodaje u saopštenju knjigu objavljuje Gradska biblioteka "Žarko Zrenjanin", Vladimir Arsenić, književni kritičar i izdavač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.