Alpha banka danas promenila naziv, ali i vlasnika

Izvor: Telegraf.rs, 11.Apr.2017, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpha banka danas promenila naziv, ali i vlasnika

AIK Banka preuzima 100 odsto akcija Alpha banke Srbija prema ugovoru koji je potpisan danas u sedištu Alpha banke u Beogradu.

Alpha banka će svoje poslovno ime promeniti u Jubanka a.d., čime se i simbolično potvrđuje njen povratak u društvo banaka sa domaćim kapitalom, budući da je ime Jubanka poznato srpskom finansijskom tržištu još od polovine XX veka, saopšteno je danas iz AIK banke.

Na svečanom događaju upriličenom ovim povodom, predstavljen je i novi Izvršni >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << odbor Jubanke, na čijem čelu će biti predsednik, Aleksandra Erdoglija, dugogodišnji član upravljačkog tima Alpha banke, čime se obezbeđuje kontinuitet poslovanja.

Pozitivni efekti preuzimanja očekuju se u svim poslovnim segmentima, prevashodno u povećanju prihoda i širenju baze klijenata u svim segmentima u kojima banke posluju.

- Akvizicijom Alpha banke, stvoriće se sinergija dve finansijske institucije, od kojih je jedna AIK Banka, visoko kapitalizovana, u vrhu srpskog bankarskog tržišta, sa bilansnom sumom od 175,3 milijarde dinara na kraju 2016. godine - izjavila je Jelena Galić, predsednik Izvršnog odbora AIK Banke.

Foto: Promo

Ova transakcija, kako je dodala, omogućiće obema bankama objedinjen zajednički nastup na tržištu Srbije.

- Takođe, ova sinergija je od velikog značaja zbog same činjenice da će se Jubanka ponovo naći u domaćim rukama - rekla je Galić.

AIK Banka nastavlja sa širenjem poslovanja i baze klijenata i partnera u zemlji, ali i izvan granica Srbije, na tržište EU.

Printskrin: Google Street View

U februaru ove godine, AIK Banka je dobila odobrenje Evropske centralne banke za dalje sticanje akcija slovenačke Gorenjske banke iz Kranja. Na osnovu ove odluke, AIK Banka može steći do 100 odsto kapitala i glasačkih prava u Gorenjskoj banci.

Aktivnosti AIK Banke, poput ove, ne rezultiraju isključivo širenjem saradnje sa lokalnim i EU tržištem na polju bankarskog poslovanja, već i stvaranju pretpostavki za proširenje poslovanja na druge oblasti privrede, čime se jača ekonomska konkurentnost čitave regije, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.