Izvor: B92, 17.Dec.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alomerovic: Muslimani na Kosovu zrtve obe sukobljene strane

Predsednik Helsinskog odbora za ljudska prava (HOP) u Sandzaku Sefko Alomerovic izjavio je u petak da su "Muslimani-Bosnjaci na Kosovu, iako nisu ucestvovali u srpsko-albanskim sukobima, bili zrtve i jedne i druge strane", javlja Beta. Alomerovic je na konferenciji za novinare u Beogradu saopstio da je podrucje Kosova u 1998. i 1999. godini napustilo oko 40.000 Muslimana, a da su prvi, koji su po dolasku Kfora pokusali da se vrate na Kosovo, ubijeni.

On je rekao da su 1998. i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1999. godine "srpske snage palile bosnjacke kuce na Kosovu, a da su po dolasku Kfora pripadnici Oslobodilacke vojske Kosova poceli da kidnapuju Muslimane-Bosnjake, pale njihove kuce i sprovode druge oblike nasilja". "U Pristini je od 11.000 Muslimana-Bosnjaka ostalo 70 porodica. Od dolaska Kfora ubijen je 51 Musliman-Bosnjak, od kojih 11 zena. U Kosovskoj Mitrovici zapaljene su 92 kuce u bosnjackoj mahali, a u selu Vitomirici 60 bosnjackih kuca", rekao je Alomerovic.

On je rekao da se u juznim delovima Kosova ne vrsi pritisak za iseljavanje, vec se Muslimani-Bosnjaci prisilno asimiliraju. Alomerovic je kao dokaz naveo pretnje gradjanima Sredacke zupe, Podgore i Gore da ce i njihovi "kucici i macici govoriti albanski". Helsinski odbor, prema Alomerovicevim tvrdnjama, raspolaze s podacima i originalnim potvrdama koje se za novac izdaju pojedinim Muslimanima-Bosnjacima "da mogu da govore bosnjacki jezik".

Predsednik Helsinskog odbora u Sandzaku je jos dodao da Albanci koji dolaze na pijace u Rozaje i Plav "fanaticno insistiraju na albanskom jeziku". "Kada im seljaci iz okoline Rozaja odgovore da ne znaju albanski, oni im zaprete da ce 'morati da nauce jer je ovo albanska zemlja' ili da ce 'morati da nauce ako misle nekad da predju s one strane Kule'", rekao je Alomerovic. On je optuzio predsednika Stranke demokratske akcije za Kosovo Numana Balica za prikrivanje istine o nasilju nad Muslimanima-Bosnjacima. Balic, koji je sedam godina ziveo u Albaniji, clan je vlade Hasima Tacija.

Alomerovic se osvrnuo i na polozaj Muslimana u SR Jugoslaviji u proteklih osam godina, od pocetka ratnih sukoba na prostoru bivse Jugoslavije, navodeci podatak da je u tom periodu izvrseno sest otmica, 51 gradjanin je kidnapovan i ubijen, a jos 38 je ubijeno u kucama, na poslu i na javnim mestima. On je izjavio da je od 1991.-1995. godine izmedju 60.000 i 80.000 Muslimana napustilo SRJ, zbog "brutalne represije i nasilja".

Alomerovic je istakao da su do potpisivanja Dejtonskog sporazuma Muslimani u SRJ "kidnapovani, ubijani te da su njihova sela paljena i etnicki ciscena". Predsednik HOP u Sandzaku je rekao da je "rezim u Srbiji doneo i pet zakona kojim se vrsi diskriminacija gradjana na nacionalnoj osnovi". "To su Zakon o kontroli prometa nekretnina, Zakon o administrativnom uredjenju Srbije koji je Sandzak podelio u dva okruga, te Zakon o izbornim jedinicama koji predvidja da je za izbor jednog poslanika u Sandzaku potrebno 40 do 80.000 glasova, dok je u preostalom delu Srbije potrebno upola manje", naveo je Alomerovic.

Alomerovic je naglasio da se polozaj Muslimana u Crnoj Gori bitno ne razlikuje od polozaja njihovih sunarodnika u Srbiji, te da se po pitanju odnosa prema manjinama "rezim u Crnoj Gori bitno ne razlikuje od rezima u Srbiji, osim po vestini politicke manipulacije". Na pitanje kakav je bio odnos Vojske Jugoslavije prema Muslimanima tokom bombardovanja SRJ, Alomerovic je rekao da "nije bilo nasilja, vojska se korektno ponasala, a Bosnjaci nisu pozivani na mobilizaciju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.