Alge prelile čaše u Užicu

Izvor: Politika, 21.Jul.2014, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alge prelile čaše u Užicu

Zimus alge stigle sa izvora Vrutci, a građani strahuju da je zagađeno i novo izvorište

Užice – Odakle Užičani da zahvate vodu, a da ona ne bude sa algama? Da li je u okolnim planinama ostalo makar jedno veće čisto izvorište s koga bi vodosnabdevanje grada bilo bezbedno? I kakva se tek voda pije u ravničarskim naseljima kad iz ovih užičkih brda dolazi već zagađena?  

U tim i sličnim pitanjima odgovore i utehu traže Ere ovih dana, usred nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovdašnje vanredne situacije zbog neispravne pijaće vode. Puni narod flaše i balone na cisternama raspoređenim svuda po gradu, sav u neverici što one „živuljke” opet, kao minule zime, caruju užičkim vodovodom. Alge su ovde prelile čašu, erski se pored cisterni komentariše.

Na uzbunu je, podsećamo, zazvonilo pre tri dana: u vodi iz gradske mreže, koja poslednjih meseci stiže s novog izvorišta u Sušičkom vrelu, uzorkovanjem je ustanovljen problem – pogoršanje njenog kvaliteta. Po stručnjacima ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, rezultati su ukazali na prisustvo alge Plankthotrix rubescens u vrednostima od 210 do 870 na mililitar vode, kao i nematoda (crva) u broju od 36 do 185 na deset litara vode.

Odmah je, na te vesti, sanitarna inspekcija zabranila upotrebu gradske vode za piće i spremanje hrane (teče iz slavina u izobilju, ali se samo za kupanje i pranje koristi). Uvedena je vanredna situacija u gradu, vodosnabdevanje sa po 15 stacionarnih i auto-cisterni (Vojska Srbije je od toga odmah poslala 10), a krenulo se i u detaljne provere o uzrocima zagađenja. Stručne ekipe Zavoda za javno zdravlje Užice sada obavljaju biološke analize uzoraka vode sa reke Sušice i Sušičkog vrela, svakodnevne analize vode za piće iz gradske mreže, s tim što proveravaju i higijensku ispravnost pijaće vode iz cisterni.

Užičani s velikom pažnjom iščekuju zvanične rezultate. Glavna nedoumica jeste u tome da li je možda novo izvorište u Sušičkom vrelu najednom algama zagađeno ili se, kao povoljnija mogućnost, dogodio tehnički kvar kojim su alge iz „procvetale” (a s mreže isključene) vodoakumulacije Vrutci nekako „ubačene”, vodom prodrle, u gradski vodosistem.

 – Ukoliko analize pokažu da na Sušičkom vrelu, s koga se grad vodom snabdeva, nema algi, već za nekoliko dana građani Užica dobiće vodu i vanredna situacija biće ukinuta – rekao je juče medijima užički gradonačelnik (u ostavci) Saša Milošević.

A o tome šta bi se dogodilo kad bi i izvorska voda sa Sušice bila napadnuta zagađenjem, ovde se sa strahom razmišlja. Zimus je jedan veliki užički vodozahvat, u Vrutcima na Đetinji, kojim gazduje JP „Srbijavode”, položio oružje pred našim nemarom, algama i velikom zagađenošću, da bi potom uz pomoć države i vojske u rekordnom vremenu zaživeo novi, uz reku Sušicu i njene izvore. Činilo se tada da će Užice, posle 45 dana zimskih muka s vodom, ipak dugoročno biti bezbrižno. Pa i na dobitku, jer je, uz priključenje na mrežu novog izdašnog izvorišta, najavljena državna pomoć u obimnoj sanaciji starog u Vrutcima, kao i osavremenjavanje užičke fabrike vode.

No to obećanje o vodoakumulaciji Vrutci, uprkos nekim sačinjenim projektnim zadacima i predlozima, još čeka na ispunjenje: ispostavilo se da je u ovom vremenu teško obezbediti nekoliko miliona evra potrebnih za sanaciju. Zato je ovo zagađeno jezero još zimus isključeno s vodovodne mreže i već mesecima voda za piće gradu stiže s vodozahvata u Sušičkom vrelu.

Što se tiče užičkog postrojenja za preradu vode na Cerovića brdu, kome bi savremenija tehnologija prilično pomogla u borbi protiv algi i drugih zagađenja, obavljeni su u njemu pojedini poslovi poslednjih meseci. Po rečima direktora užičkog JKP „Vodovod” Dragana Simića, već je zamenjen pesak u šest od osam peščanih filtera za pročišćavanje vode, ali ako se i ubuduće ne bude radilo na modernizaciji, pitanje je da li će se preradom vode nadvladati alge i nematode.

A ono što se sada sa užičkom vodom događa trebalo bi uskoro da bude razjašnjeno, kažu nam u Zavodu za javno zdravlje Užice. Po rečima dr Biljane Mijović, direktorke tog zavoda, zimus su posle onih dešavanja oko vode nabavili opremu za biološka ispitivanja tako da ne moraju, kao ranije, sve uzorke da nose na analize u institut „Batut” u Beograd. – Upravo obavljamo ispitivanja uzoraka, već nezvanično mogu da kažem da imamo primetno smanjenje zagađenja vode u gradskoj vodovodnoj mreži. Ipak sačekajmo konačne nalaze, a sva saznanja do kojih dođemo javnosti ćemo brzo dostaviti u zvaničnoj formi – izjavila je za naš list juče Biljana Mijović.

Voda još nije za piće

Zavod za javno zdravlje Užice objavio je juče popodne rezultate najnovijih analiza vode iz gradske mreže, prema kojima je značajno smanjen broj ćelija algi i nematoda. Sada iznosi od 0 do 40 ćelija algi u mililitru vode, a nematoda od 31 do 100 na 10 litara vode. Međutim, stručnjaci i dalje ne preporučuju korišćenje užičke vode za piće i spremanje hrane, već samo za sanitarno-higijenske potrebe. 

Branko Pejović

objavljeno: 21.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.