Aleksin zakon ulazi u proceduru?

Izvor: B92, 02.Feb.2016, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Aleksin zakon" ulazi u proceduru?

Beograd -- Inicijativa za donošenje "Aleksinog zakona", zakona protiv vršnjačkog nasilja, biće razmatrana na sednici Odbora za prava deteta 11. februara.

Sednicu je zakazala presdednica odbora i predsednica parlamenta Maja Gojković, a biće održana u Domu Narodne skupštine sledećeg četvrtka u 12 časova.

Predlog "Aleksinog zakona" pripremila je grupa na čelu sa Draganom Ćorić, profesorkom Pravnog fakulteta u Novom Sadu i predsednicom Udruženja "Roditelj" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Novi Sad.

Zakon predviđa oštrije kazne za đake, profesore, direktore i nesavesne roditelje.

"Aleksin zakon" nazvan je tako po dečaku Aleksi Jankoviću iz Niša koji se ubio pre četiri godine, nakon višemesečne fizičke i psihičke torture koju je doživljavao u školi "Sreten Mladenović Mika".

Njega je maltretirala grupa đaka iz njegove škole, a nastavnici nisu reagovali ili su njihove reakcije bile neodgovarajuće.

Trojica maloletnika zbog tog nasilja osuđena su na maksimalne kazne za svoj uzrast. Vođa grupe dobio je pojačan vaspitni nadzor šest meseci do dve godine, a druga dvojica ukor suda. Školu je sud kaznio sa pola miliona dinara, a direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.