Alchajmerova bolest je posledica infekcije?

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alchajmerova bolest je posledica infekcije?

Naučnici tvrde da bi Alchajmerova bolest u nekim slučajevima mogla da nastane kao posledica infekcije, ili čak kao prenosiva bolest.

Ispitujući miševe kojima je usađeno moždano tkivo ljudi obolelih od Alchajmera, tim američkih naučnika došao je do pretpostavke da se pomenuta bolest razvija kao posledica infekcije.

Naime, kod miševa "zaraženih" tkivom ljudskog mozga uočena su oštećenja karakteristična za Alchajmerovu bolest, a nakon nekog vremena ta oštećenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su se proširila na čitav mišji mozak. S druge strane, miševi kojima je usađeno tkivo mozga zdravih osoba, nisu pokazivali nikakve promene na mozgu.

"Naše otkriće pokazuje da neki od slučajeva Alchajmerove bolesti mogu biti posledica infektivnog procesa, na sličan način kao što bolest ludih krava nastaje usled infekcije bolesnim proteinima", objasnio je Klaudio Soto, profesor neurologije sa medicinskog fakulteta u Hjustonu.

Soto je objasnio da se bolest može širiti pretvaranjem dobrih proteina u loše. Loši proteini se akumuliraju u mozgu, stvarajući naslage koje uništavaju stanice neurona.

Naučnici upozoravaju da istraživanje još uvek nije završeno i da nije utvrđeno da li se proces pokazan na miševima odvija i u ljudskom mozgu, posebno zbog toga što je eksperiment izveden u veštačkim uslovima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.