Albanski studenti traže da Hram Hrista spasa promeni funkciju

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2016, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski studenti traže da Hram Hrista spasa promeni funkciju

Albanski studenti, okupljeni u organizaciju "Studentska demokratija", održali su danas novi performans ispred nedovršenog srpskog pravoslavnog Hrama Hrista spasa u centru Prištine sa kojeg su zatražili da taj objekat promeni namenu.

Dvadesetak studenata su tokom performansa držali pano sa fotografijama koje su, kako oni tvrde, dokaz zločina Srbije na Kosovu.

Na panou je bila i poruka studenata na kojoj je pisalo: "Tražimo da objekat (crkva) koji je postavljen u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vreme (Slobodana) Miloševića u univerzitetskom dvorištu, izmeni funkciju (u muzej) i da se u njemu predstave masakri i genocid koji je izvršila Srbija na Kosovu".

Taj pano studenti nisu uspeli da postave na ulazna vrata hrama, pa su ga postavili na zid crkve, a drugi, manji na ulaz u tu crkvu. Tokom akcije studenata crkvu Hrista spasa obezbeđivali su pripadnici Kosovske policije.

Upitan da li će policija skinuti transparent, jedan od policajaca je odgovorio da da "za to još nemaju naredbu". To je bio treći protest studenata Prištinskog univerziteta nakon što su monasi, sveštenstvo i vernici SPC sa vladikom Teodosijem, počeli akciju čišćenja unutrašnjosti crkve i neograđenog dvorišta hrama. ;

Oni su se na čišćenje odlučili nakon što su nepoznate osobe zapalile gume ispred crkve a ;tokom tri dana čišćenja počistili su iz hramu ogromnu količinu smeća i izmeta koje su za sobom ostavili razni izgrednici koji su skrnavili taj hram proteklih 17 godina.

Četvrtog dana čišćenja i krečenja zida u oltaru crkve, na kome su nepoznati počinioci ispisali uvredljive grafite, građevinska inspekcija opština Prištine, koja je tvrdila da je došla na telefonsku prijavu građana, zabranila je dalje čišćenje i frarbanje uz navode da predstavnici te eparhije SPC nemaju validnu dokumentaciju i dozvolu za krečenje.

Predstavnici Eparhije kazali su da su inspektori rekli da nije dozvoljeno da bilo ko ulazi u crkvu, čak ni da se moli Bogu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanski studenti traže da Hram Hrista spasa promeni namenu

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2016

Albanski studenti, okupljeni u organizaciju "Studentska demokratija", održali su u ponedeljak novi performans ispred nedovršenog srpskog pravoslavnog Hrama Hrista spasa u centru Prištine sa kojeg su zatražili da taj objekat promeni namenu...Dvadesetak studenata su tokom performansa držali pano sa...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.