Albanska deca maltretiraju srpsku, kako ih zaštititi?

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2018, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanska deca maltretiraju srpsku, kako ih zaštititi?

Grupa albanskih dečaka iz Orahovca danima maltretira srpsku decu koja se igraju na igralištu u gornjem delu grada i na prostoru pred crkvom, saznaje RTV Kim.

Zbog toga su roditelji pokrenuli peticiju sa zahtevom da kosovska policija zaštiti njihovu decu, preneo je portal KoSSev.

Od verbalnih napada kroz psovke i različite uvrede od pre dva dana, napadi su se pretvorili u pretnje "metalnim bokserom", navode roditelji u pismu predstavnicima policije i Privremenom organu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << opštine Orahovac.

Kako dalje navode, u odbranu svoga brata i ostale dece, uskočio je srpski mladić Nikola Matić, koji je potom priveden, pa pušten iz pritvora.

"U trenutku kada se dečak sa bokserom ustremio ka njemu, ovaj ga je odgurnuo i udario. Dečaci su se razišli da bi otac albanskog dečaka, posle pretnji i verbalnih napada, prijavio slučaj KP-u i srpski mladić završio u pritvoru", objasnili su roditelji.

Stotinak roditelja i ostalih građana se na ovaj korak odlučilo zbog sve učestalijih verbalnih i fizičkih napada albanskih dečaka na srpsku decu u Orahovcu.

Zbog toga su odlučili da pokrenu peticiju i upute je predstavnicima policije u Orahovcu i Privremenom opštinskom organu kako bi im omogućili zaštitu. Kako je saopšteno, dokument će biti danas predat nadležnim organima.

Inače, pomenuto igralište je neposredno po završetku rata sagradio UNMIK da bi tadašnjoj izolovanoj srpskoj omladini obezbedio prostor za rekreaciju i razonodu. Kasnije je igralište preuzela škola, koja vlasniku parcele plaća kiriju, kako bi, u nedostatku fiskulturne sale, mogla da izvodi nastavu fizičkog vaspitanja.

Međutim, kako ističu potpisnici peticije, ovo igralište svakim danom sve manje koriste oni kojima je prevashodno namenjeno - srpska deca, koju sa igrališta proteruju drugi dečaci i omladinci koji dolaze iz drugih delova grada.

"U cilju sprečavanja sličnih incidenata i u cilju mira i stabilnosti u našem gradu u kojem bi deca mogla slobodno da se igraju i odrastaju, molimo hitnu reakciju, kako ne bi nečijom pogrešnom reakcijom došlo do sukoba sa težim posledicama", navodi se u pismu koje je dostavljeno i redakciji RTV KiM.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.