Albanka koju poštuju svi Srbi - Mati Angelina

Izvor: Mondo, 12.Avg.2019, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanka koju poštuju svi Srbi - Mati Angelina

Vernici Srpska pravoslavna crkve prisećaju se na današnji dan prebodobne Majke Angeline, despotice srpske i žene koja je za Srbe simbol vernosti porodici i duhovne snage koja pobeđuje zlobu i nemaštinu.

Foto: Ilustracija MONDO/Mario Milojević

Ova srpska svetiteljka je kćerka albanskog kneza Đorđa Arijanita Komnina iz elbasanskog kraja, svastika čuvenog kneza Đurađa Kastriotića - Skenderbega i žena srpskog despota Stefana Brankovića, sina Đurađa Brankovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Sa svojim mužem delila je svu muku života, kako u Srbiji, tako i u izgnanstvu u Albaniji i Italiji.

Svoje sinove Maksima i Jovana vaspitala je u hrišćanskom duhu. Kada joj se muž upokojio, zamonašila se i posvetila molitvi i delima milosrđa, te opravljanju i zidanju crkava i manastira.

Za slepog Stefana, izgnanog srpskog despota, se udala novembra 1460.

U Albaniji su ostali kratko, dok im se nije rodio prvi sin Đorđe. Nakon godinu dana napustili su Albaniju i po preporuci Skenderbega, Angelininog zeta, otišli u Italiju.

Tu je u siromaštvu provela više od 15 godina, sve do smrti despota Stefana 1476.

Rodila je još jednog sina, Jovana, i kćerku Mariju, koju je udala za monferatskog markiza Bonifacija.

Na poziv mađarskog kralja Matije Korvina, Angelina je krenula sa dvojicom sinova preko Beča i Budima za Srem.

Sve vrline mati Angeline

Kroz Službu prepodobne Angeline, iskazane su i njene hrišćanske vrline: čistota podvižničkog života, bezgranično milosrđe, strpljivost i mudrost, odanost supruge i požrtvovanost majke, "jer svu sebe predala je Bogu". Prepodobna Angelina pominje se i u crkvenoj službi njenom sinu - svetom Jovanu - i u zajedničkoj službi svim svetim Brankovićima od nepoznatog krušedolskog monaha iz 16. veka.

Prvo mesto bilo joj je Kupinovo u kome je podigla crkvu Svetog apostola Luke. Tu je položila mošti svog muža.

Podigla je i ženski manastir nedaleko od budućeg manastira Krušedol, gde je provela ostatak života u molitvi, bdijući nad moštima supruga i sinova. Tu je i sahranjena.

Njene čudotvorne mošti kasnije su prenete u manastir Krušedol koji su Turci 1716. zapalili zajedno s moštima svih Brankovića.

U narodnoj tradiciji ova srpska svetiteljka je upamćena kao izuzetno obrazovana, mudra i lepa. Volela je knjigu i stalno je čitala.

Život Mati Angeline bio je izuzetno težak – nadživela je muža, oba sina i ćerku Maru.

Tri puta je bila prinuđena da prenosi mošti svog muža, a dobar deo života je bila prognana od srpske vlastele.

Upokojila se 1520. godine.

Lik prepodobne Mati Angeline nalazi se na svim ikonama Brankovića, a prikazana je kao monahinja, s krstom u desnoj ruci.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.