Albanija protiv podele Kosmeta

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jun.2011, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija protiv podele Kosmeta

Albanija je odbacila ideje o podeli Kosmeta ocenivši da je formiranje etničkih država na Balkanu nemoguće, piše prištinska štampa.

Ministar spoljnih poslova Albanije Edmond Hadžinasto rekao je u intervjuu za prištinski dnevnik “Ekspres“ da je stav Albanije jasan i da ona snažno podržava teritorijalni integritet Kosova.

Šef albanske diplomatije je naveo da ideja o formiranju etničkih država ne funksioniše u Evropskoj uniji u koju žele da se integrišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i zemlje Balkana.

"Podela i razmena teritorija je u potpunosti arhaična i neuspešna filozofija.

Zabrinjavajuće je što ove ideje dolaze iz Beograda. Istorija Balkana je pokazala da je formiranje čistih etničkih država nemoguće i da se granice menjaju samo krvoprolićem", rekao je Hadžinasto.

On je dodao da ideje, logika i filozifija razmene, podele i ujedinjenja teritorija s drugim državama, nimalo nije u skladu sa evropskim duhom.

Hadžinasto je naveo da očekuje ubrzo rezultate procesa lobiranja za nova priznanja Kosmeta.

Inače, samoproklamovanu republiku Kosovo nije priznala nijedna zemlja u poslednja četiri meseca, a jedan od razloga za odsustvo takve odluke je dijalog Beograda i Prištine.

Prištinski list "Koha ditore" prenosi navode prvog potpredsednika vlade u Prištini

Bedžeta Pacolija zaduženog za lobiranje u svetu radi novih priznavanja, da će biti teško da ubede države da donesu odluku o priznavanju, jer je otvoren dijalog s Beogradom.

List konstatuje da se poslednje priznavanje samoproklamovane nezavisnosti Kosmeta dogodilo 4. februara. Tada je odluku od priznavanju nezavisnoti doneo sultanat Oman.

"Mnoge zemlje kažu - vi sada razgovarate i popravite odnose sa Srbijom i mi ćemo priznati kasnije", ispričao je Pacoli. Do sada je Kosovo priznalo 75 zemalja

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.