Albanija je u stanju ludila

Izvor: B92, 14.Jul.2019, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Albanija je u stanju ludila"

Tirana -- Bivši albanski ministar spoljnih poslova i univerzitetski profesor Besnik Mustafaj ocenio je da se Albanija nalazi u stanju "ludila i antiustavnosti".

On smatra da je albanska ekonomija "potonula" u krizu i da to potvrđuje i Institut za statistiku - INSTAT, prenosi portal a1on.

"Država je pala, vlast je na kolenima. Situacija u zemlji je antiustavna. Naša ekonomija je uništena, što je potvrdio i INSTAT. Kada ne funkcionišu ekonomija, vladavina prava, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onda kakva je situacija? Razume se, ovo je luda sitacija", istakao je Mustafaj.

Komentarišući lokalne izbore u toj zemlji održane 30. juna, na kojima nije učestvovala albanska opozicija, rekao je da je nizak odziv birača od samo 21,6 odsto, jasna poruka za premijera Edija Rame da vladu koju predvodi nema legitimitet.

On je naveo da je Albanija u uslovima kada opozicija može da vodi politiku samo na ulicama i da njeno delovanje treba da se poboljša i prilagodi aktuelnoj situaciji kada se na lokalnim izborima većina suprostavila vlastima.

"Jedini prostor koji je ostao opoziciji da kreira politiku su protesti. Vlast je bila delegitimisana nakon rezultata izbora. Ova vlada je pokazala da je spremna da krade sebe. Opozicija je postigla pobedu i to mora da se kapitalizuje politički", objašnjava Mustafaj.

Bivši šef albanske diplomatije ukazao je da opozicija treba da se pripremi za naredne izbore i da su protesti jedini način njenog delovanja, jer u ovom trenutku ne vidi drugo rešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.