Albanija: Socijalistima Edija Rame 84 od 140 mesta u parlamentu

Izvor: Blic, 25.Jun.2013, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija: Socijalistima Edija Rame 84 od 140 mesta u parlamentu

Socijalistička koalicija koju predvodi Edi Rama (48), slikar i nekadašnji gradonačelnik Tirane, posle skoro svih prebrojanih glasova, ubedljivo vodi na parlamentarnim izborima u Albaniji i mogla bi da dobije 84 od 140 mesta u parlamentu, dok bi demokratama Saljija Beriše moglo da pripadne 56 mandata. Edi Rama

Poraženi premijer, demokrata Salji Beriša (68), još se nije oglasio. Beriša je doskora dominantna politička ličnost Albanije sve od pada staljinistickog sistema vladavine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1991. godine, ali nije viđen u javnosti, niti se oglasio povodom izbora još od nedelje, kada su građani, po svemu sudeći, odlučili da mu ne daju treći uzastopni premijerski mandat. Njegov poraz označava istovremeno i kraj njegove političke karijere.

Političari Zapada žele da vide mirnu predaju vlasti u zemlji koja je duboka podeljena između socijalista i demokrata i u kojoj političko nasilje nije nepoznato. Mirna predaja vlasti pomogla bi oživljavanju zastalih napora Albanije da se pridruži Evropskoj uniji.

"Mi nastavljamo da mirno čekamo i poštujemo naš demokratski i evropski moral, kao i da naš rival prihvati poraz i pridruži se velikoj pobedi Albanije", rekao je Rama.

Demokrate, koje vodi Beriša, osvojili su na izborima 2009. godine 48 odsto glasova.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) juče je saopštila da je izbore obeležilo obostrano nepoverenje dve glavne partije. "Atmosfera nepoverenja između dve najjače političke snage obeležila je izborno okruženje i celokupan izborni proces", saopštio je OEBS.

Obe strane optužuju jedna drugu za kupovinu glasova i izborne neregularnosti, podstičući bojazni da bi mogao da se ponovi scenario izbora 2009, posle kojih su usledili meseci političkih previranja i paralize vlade.

Beriša, kao i Rama, nadaju se da će Albanija stići do članstva u EU, a parlamentarni izbori smatraju se važnim testom sposobnosti zemlje da organizuje pravedne i bezbedne izbore.

Odziv glasača je bio 54 odsto od 3,3 miliona registrovanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija.

Izbori održani u nedelju su osmi od pada komunizma u toj zemlji 1990. godine.

Uprkos činjenici da je blizu birališta u gradu Laču u pucnjavi ubijen aktivista Ramine koalicije, međunarodni posmatrači ocenili su da je ostvaren ukupni napredak u organizovanju pravednih i bezbednih izbora u Albaniji.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanija: Rama ubedljivo vodi

Izvor: B92, 25.Jun.2013

Tirana -- Socijalistička koalicija predvođena Edijem Ramom, posle 86 odsto prebrojanih glasova, ubedljivo vodi na parlamentarnim izborima u Albaniji...Ta koalicija bi mogla da dobije 84 od 140 mesta u parlamentu, dok bi demokratama moglo da pripadne 56...Poraženi premijer, demokrata Salji Beriša,...

Nastavak na B92...

Izbori u Albaniji: Socijalisti odneli ubedljivu pobedu

Izvor: Blic, 26.Jun.2013, 11:51

Socijalistička koalicija predvođena Edijem Ramom pobedila je na parlamentarnim izborima u Albaniji osvojivši 53 odsto glasova, saopštila je izborna komisija na osnovu 87 odsto prebrojanih glasova...Sa osvojenih 53 odsto glasova socijalistička koalicija mogla bi da dobije 84 od 140 mandata u parlamentu,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.