Al Kaida zauzela grad u Jemenu

Izvor: RTS, 29.Maj.2011, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Kaida zauzela grad u Jemenu

Pripadnici Al Kaide zauzeli su Zindžibar u južnom Jemenu. U borbama za kontrolu grada poginulo je najmanje 11 osoba. Vesti o sukobima vojske i Al Kaide mogli bi destabilizovati krhko primirje postignuto između režima i opozicije.

Naoružani islamisti povezani sa Al Kaidom zauzeli su grad Zindžibar u južnom Jemenu, a u borbama je poginulo najmanje 11 osoba, od čega šest pripadnika libanske vojske, navode lokalni stanovnici i zvaničnici.

"Oko 300 islamista i pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Al Kaide ušli su juče u grad i zauzeli sve", rekao je jedan od stanovnika, prenosi Rojters.

U toj oblasti borbe islamista i vladinih snaga traju od petka, a ukupno je poginulo 18 ljudi. Grad Zindžibar je glavni grad južne provincie Abijan.

U međuvremenu, generali koji su stali na stranu demonstranata koji se protive režimu u Sani optužili su predsednika Alija Abdulaha Saleha da je provinciju Abijan predao teroristima i pozvali su još vojnika da otkažu poslušnost režimu i pridruže se "mirnom ustanku naroda".

Stručnjaci smatraju da Al Kaida pokušava da iskoristi plemenski rivalitet, koji je veoma izražen u Jemenu, kako bi destabilizovala ionako nestabilnu situaciju.

Vesti o zauzimanju grada na jugu Jemena dolaze tek dan nakon što su opozicija i predsednik Ali Abdulah Saleh dogovorili da se okončaju borbe režima i demonstranata.

Najmanje 120 osoba je poginulo u proteklih pet dana u nemirima širom zemlje, a potpisano primirje došlo je u "poslednji čas", pošto su sukobi režimskih snaga i demonstranata pretili da zemlju uvuku u građanski rat.

Međutim, i pored proglašenog primirja analitičari strahuju da bi sukobi mogli opet da izbiju, uzimajući u obzir animozitete između zaraćenih strana, ali i sve većeg porasta nezadovoljstva i besa prema predsedniku Salehu optužujući ga da je doveo zemlju pred finansijski kolaps.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.