Ako volite rafting, ne morate daleko – tu je Nišava!

Izvor: Megafon.co, 06.Jul.2018, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako volite rafting, ne morate daleko – tu je Nišava!

Predivna priroda, nemirna reka, vodopadi, skokovi niz vodu, blistava Sićevačka klisura – samo su deo onoga što možete da vidite i proživite ako odlučite da probate rafting Nišavom kroz Sićevačku klisuru.
Rafting  je jedan od sportova koje turisti sve više vole u svetu, pa sam i ja odlučila da vidim u čemu je stvar. U 17 kilometara Sićevačke klisure, osam kilometara Gradištanskog kanjona procenjeno je kao najbolje mesto za rafting.
„Specifičnosti rafting staze >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << u Gradištanskom kanjonu je da kanjon daje sve elemente raftinga,na nekoliko mesta ona prelazi u klasu 2. Rafting savez Srbije je to uočio i na ovom delu održao više evropskih kupova, jedan Svetski kup i nekoliko državnih prvenstava“, kaže Vlasta Stanojević iz Safari kluba, koji nas je poveo u avanturu Sićevačkom klisurom.
O ovoj stazi se možda ne govori koliko bi trebalo, ali moja preporuka je da odaberete prijatan letnji dan, nazovete Safari klub Niš i organizujete sebi nezaboravan izlet na kome može da vam se desi i ovo što se desilo meni – to već morate da vidite u videu
„Procene su odgovornih ljudi iz Rafting saveza Srbije da je ovo jedan od najboljih delova za rafting u zemlji. Ne po količini vode, jer smatraju da količina vode može da se dozira iz Pirotskog jezera, već po deonici koja je atraktivna i ima dužinu koja se traži za svetske i evropske kupove“, priča Vlasta.
Uz adrenalin, na ovoj stazi dobili smo od našeg vodiča Vlaste i informacije o zanimljivostima Sićevačke klisure.
Ovde je jedna od najstarijih elektrana u Srbiji sagrađena u Ostrovici po modelu projekta Nikole Tesle. A među stenama Sićevačke klisure pronađen je i jedan od najstarijih artefakata u pećini Mala Balanica – kosti donje vilice stare pola miliona godina.
„Jedna priča koja nadilazi sve je priča o hajdučiji. U sedamnaestom i osamnaestom veku, jedna od najpoznatijih tačaka sa aspekta hajdučije na Balkanu je Suva planina, a epicentar hajdučije je bio ovde, u ovom delu Sićevačke klisure, iznad stene koja se zove Krvava stena“, upoznaje nas Vlasta sa istorijskim zanimljivostima dok veslamo niz Nišavu.
Jedan od najslavnijih vozova u istoriji železnica Orijent ekspres prolazio je kroz Sićevačku klisuru. Pretpostavka je da je jedan deo romana „Ubistvo u Orijent ekspresu“ Agata Kristi napisala prolazeći upravo ovim krajevima.
Nišlija Ivan Prokić hteo je da svojoj devojci Ani Brkić pokloni nešto neobično za rođendan. Tako da smo ga zajedno proslavili uz puno smeha, pitanja, spretnih ili nespretnih veslačkih poteza, ali sigurno uz još veću želju da ovo iskustvo ponovimo.

Novinar, kamera, montaža: Jovana Đorđević
Muzika: Overcome – Ugonna Onyekwe

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.