Ako radi posao, nek je i iz Naših

Izvor: B92, 15.Jan.2013, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako radi posao, nek je i iz "Naših"

Beograd -- Država zbog nereagovanja ima odgovornost za atmosferu linča u Srbiji i spiskove sa pretnjama, ali je to prvenstveno pitanje za pravosuđe, kaže Žarko Obradović.

Ministar prosvete je u Kažiprstu B92 rekao da država mora da reaguje uvek, a ne samo kada joj se na nešto ukaže, da se ne bi "otvorio prostor za spekulacije".

A na konstataciju da član organizacije "Naši", koja je odgovorna za spiskove, predaje veronauku u školi, Obradović je rekao da se "ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brine da neko dobro izvodi nastavu".

"Jedna je stvar biti član organizacije, a druga ne izvoditi versku nastavu na kvalitetan i propisan način. Svako od nas radi neki drugi posao, nešto drugo u životu, ali je pitanje da li ga to što je član organizacije 'Naši' diskvalifikuje da obavlja posao veroučitelja. Mi se brinemo da li se nastava izvodi kako treba", rekao je Obradović.

Ministar prosvete je konstatovao i da ne predlaže on veroučitelje, već da spiskove dostavljaju verske zajednice, a menjaju ga kada ima nekih pritužbi.

Obradović je rekao i da očekuje normalan početak školske godine i "mirno polugodište".

"Ne vidim razlog da polugodište ne počne na vreme. Što se nas tiče, biće mirno, niko od sindikata se nije javljao povodom bilo kakvih štrajkova, niti je bilo nekih najava", rekao je Obradović.

Povodom odluke da se Sveti Sava obeleži u školama dva dana ranije, ministar je rekao da je taj potez povukao kako bi proslavi prisustvovalo više đaka i zaposlenih.

"Ove godine školska slava pada u nedelju, a uvek se obeležava radno, bez nastave. Dobili smo pismo Kancelarije za verske zajednice sa molbom da se pomeri za petak i nama se to učinilo logičnim. Ovako će biti više ljudi na proslavi, a bolje je i zbog svečane akademije da bude u petak", rekao je Obradović.

On je istakao da to što se u saopštenju o pomeranju dana obeležavanja spominje "dan duhovnosti", nema veze sa ministarstvom, jer to nije bio njihov motiv, a na pitanje zašto nisu konsultovani sindikati prosvetnih radnika rekao je da smatra da je "dobro reagovao i da nema ničeg lošeg u odluci". On je naveo da taj dan deca neće odrađivati subotom, već će se časovi nadoknaditi pre ili posle časova.

Obradović je konstatovao i da je "odliv mozgova" stvar za državu, Vladu i privredu, jer Ministarstvo prosvete svoju misiju obavlja uspešno.

"Mi očigledno obrazujemo kvalitetan i kompetentan kadar, što pokazuje to da su naši stručnjaci traženi u svetu, ali i broj osvojenih medalja i priznanja na međunarodnim takmičenjima. Povećali smo broj studenata koje finansira država, omogućili smo finansiranje doktorskih studija. Mene lično pogađa to što mladi odlaze, u prošlom veku su odlazili neobrazovani, a sada odlaze obrazovani. Nažalost, ne možemo mi mnogo da uradimo, ako za njih nema radnih mesta u zemlji, ako im nije otvoren prostor u privredi, ne možemo mi nekom da naredimo da ih zaposli", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, Nacionalnom strategijom o obrazovanju je konačno postignuto da obrazovna politika neće više zavisiti od ministra do ministra, već će se uvek znati šta čeka sistem.

"To, naravno, ne znači da je sada to zabranjena tema, jer je obrazovanje nešto što je živo. Međutim, konačno imamo smernice šta treba činiti, a Srbija u novijoj političkoj istoriji nije imala ovako kvalitetan i sveobuhvatan dokument, koji se bavi sistemom od predškolskog do doktorskih studija", istakao je Obradović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obradović: Pravosuđe odgovorno za atmosferu linča

Izvor: Blic, 15.Jan.2013

Zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar prosvete Žarko Obadović rekao je danas da je pravosudje odgovorno za tolerisanje atmosfere linča u Srbiji...On je za radio-televiziju B92 rekao da državani organi moraju da reaguju ali je istakao da on kao ministar prosvete nije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.