Ako nastave da bombarduju, biće to katastrofalno

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 11:39

"Ako nastave da bombarduju, biće to katastrofalno"

Irski ministar spoljnih poslova Mišel Martin izjavio da bi bilo katastrofalno ukoliko Izrael nastavi da bombarduje Rafu na jugu Pojasa Gaze.

U tom gradu se, prema procenama, nalazi 1,5 miliona Palestinaca koji su se tu sklonili od sukoba u ostalim delovima enklave.

Martin je upozorio da bi dalji napadi na Rafu doveli do pogoršanja i ovako katastrofalne humanitarne situacije.

Istakao je da je ogromna većina Saveta EU za spoljne poslove za okončanje rata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Pojasu Gaze i da smatra da taoce koje drži Hamas treba što pre osloboditi, prenosi Gardijan.

Irska i Španija su prošle sedmice poslale pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen zahtevajući reviziju sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela u vezi sa izraelskim obavezama za poštovanje ljudskih prava.

Martin je rekao da se nada da ce EU biti jednoglasna u vezi sa sankcijama protiv nasilnih jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi Rojters.

"Irska favorizuje uvodjenje sankcija nasilnim naseljenicima na Zapadnoj obali i žali što do jedinstva po tom pitanju do danas još nije došlo u okviru Saveta za spoljne poslove", naveo je Martin uoči današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.