Ako je populizam to što slušamo narod...

Izvor: B92, 05.Jun.2018, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako je populizam to što slušamo narod..."

Rim -- Novi italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je da evropska imigraciona politika "neuspešna" i zatražio nove pregovore o imigraciji u EU.

Predstavljajući agendu svoje populističke "vlade za promene" uoči glasanja u Parlamentu o poverenju, Konte je upozorio da Vlada Italije planira da ponovo pregovara o fiskalnoj politici sa EU, mada je uveravao partnere da se o napuštanju evra "neće razgovarati".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Napuštanje evra nikada nije bilo tema za razgovor. To nije za diskusiju", rekao je Konte obraćajući se senatorima.

Konte je potvrdio i da koalicija antisistemskog Pokreta pet zvezdica i desničarske Lige predstavlja radikalnu promenu u odnosu na italijanski status kvo.

"Ako je 'populizam' stanovište lidera da saslušaju narod... i ako 'antisistemsko' znači uvođenje novog sistema kojim se uklanjaju stare privilegije vlasti, onda ova vlada zaslužuje oba epiteta", rekao je premijer Italije.

Konte je prekinut tridesetak puta tokom 75-minutnog govora u Senatu Italije uoči glasanja o poverenju. On će takođe govoriti u Predstavničkom domu parlamenta.

Povodom ocene da je retorika Lige ksenofobna, Konte je istakao da Italija "nije rasistička", dodavši ipak da ostatak EU treba da podeli teret prihvatanja izbeglica i pregovore sa zemljama porekla migranata, a traži i pomoć za vraćanje onih koji nemaju pravo na azil.

"Svima je jasno da je način upravljanja prilivima migranata bio neuspešan", rekao je Konte.

Italijanski premijer je rekao i da je Italija "potvrđena" članica NATO-a i da postoji "tradicionalno privilegovano" partnerstvo sa SAD.

Konte je međutim zatražio ukidanje sankcija koje je EU uvela Rusiji, ukazavši na stratešku međunarodnu ulogu Rusije, ali i na rizik da bi sankcije mogle da unište rusko građansko društvo. ;

"Mi se zalažemo da reviziju sistema sankcija. Mi smo pristalice otvaranja ka Rusiji koja je prethodnih godina ojačala svoju međunarodnu ulogu u raznim geopolitičkim krizama ", rekao je ;Konte.

Govoreći o ekonomiji, ;Konte ;je istakao da Italija namerava da smanji javni dug, ali da to želi da učini putem rasta, a ne uz pomoć mera štednje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.