Ako Putin izgubi, kreće lančana reakcija

Izvor: B92, 01.Feb.2023, 10:57

Ako Putin izgubi, kreće lančana reakcija

Analitičari Liana Fiks i Majkl Kimidž za “Forin afers” iznose mišljenje da se čini da Rusija ide prema porazu, ali da je neizvesno kakve će to posledice imati.

Prema njima, postoje tri osnovna scenarija, a svaki bi imao različite posledice za Zapad i Ukrajinu.

Prvi scenario bio bi da Rusija prihvati poraz pod uslovima koje postavi Ukrajina, što je ujedno I najmanjeverovatan scenario. Tada bi mnogo toga moralo da se promeni jer je nestao svaki privid diplomatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovora između Rusije, Ukrajine i Zapada.

Takođe, opseg razaranja Ukrajine je takav da Kijev ne bi mogao da prihvati ništa drugo do potpune predaje Rusije.

Drugi scenario bio bi neuspeh usred eskalacije – odnosno scenario ruskog poraza usred eskalacije sukoba. Kremlj bi nihilistički nastojao da produži rat u Ukrajini dok bi istovremeno pokrenuo kampanju sabotaža u zemljama koje podržavaju Kijev i u samoj Ukrajini. U najgorem slučaju, Rusija bi se mogla odlučiti za nuklearni napad na Ukrajinu.

Rat bi tada vodio prema direktnom vojnom sukobu NATO-a i Rusije. Rusija bi se transformirala iz revizionističke države u odmetničku državu, što je tranzicija koja je već u toku, a to bi učvrstilo uverenje Zapada da Rusija predstavlja jedinstvenu i neprihvatljivu pretnju. Prelazak nuklearnog praga mogao bi dovesti do konvencionalnog uključivanja NATO-a u rat, ubrzavajući poraz Rusije na terenu.

Treći scenario je pad Putinovog režima, pri čemu se odlučujuće bitke ne bi odvijale u Ukrajini, nego u hodnicima Kremlja ili na ulicama Moskve. Iako je Putin doneo političku stabilnost u Rusiju - što je cenjeno postignuće s obzirom na lomove u postsovjetskim godinama - njegovi bi se građani mogli okrenuti protiv njega ako rat dovede do opšte neimaštine.

žPad njegovog režima mogao bi značiti trenutačni kraj rata, koji Rusija ne bi mogla voditi usred domaćeg haosa koji bi usledio. Državni udar nakon kog je usledio građanski rat održavaće ono što se dogodilo nakon boljševičkog preuzimanja vlasti 1917. godine, što je ubrzalo povlačenje Rusije iz Prvog svetskog rata.

Ruski poraz bi oslobodio Ukrajinu od terora koji trpi od početka invazije. To bi ojačalo načelo da napad na drugu zemlju ne može proći nekažnjeno. To bi moglo otvoriti I nove mogućnosti za Belorusiju, Gruziju i Moldaviju, a i za Zapad da dovrši ustrojstvo Evrope po svojim idejama.

Iako bi poraz Rusije doneo mnogo koristi, SAD i Evropa trebalo bi međutim, da se pripreme za regionalni i globalni nered koji bi taj poraz proizveo. Naime, od 2008. Rusija je revizionistička sila - prekrajala je granice, anektirala teritorije, mešala se u izbore, ubacivala se u razne afričke sukobe i promenila geopolitičku dinamiku Bliskog istoka podupirući sirijskog predsednika Bašara al-Asada, pišu dalje analitičati za “Forin afers”.

Tako, ako bi se Rusija raspala u haosu umesto da prihvati poraz kroz pregovore, posledice bi se osetile u Aziji i Evropi, kao i na Bliskom istoku. Nered bi mogao poprimiti oblik separatizma i ponovnih sukoba u Rusiji i oko Rusije, najveće zemlje na svetu. Postavilo bi se i pitanje, ako se Rusija raspadne, ko će preuzeti kontrolu nad ruskim nuklearnim oružjem?

Ipak, sporazum s Ukrajinom mogao bi doneti normalizaciju odnosa sa Zapadom. To bi bio snažan podsticaj za manje militarističkog ruskog vođu od Putina, a dopalo bi se i mnogim Rusima.

Popustljiviji vođa od Putina mogao bi navesti Ukrajinu da razmisli o pregovorima. Suočen s porazom, Putin bi mogao da pribegne napadima na globalnoj sceni.

Takođe, u tekstu se navodi i da bi poledice nuklearnog napada bile katastrofalne, i to ne samo za ukrajinsko stanovništvo. Rat bi se nastavio, a nuklearno oružje ne bi mnogo pomoglo ruskim vojnicima na terenu.

Umjesto toga, Rusija bi se suočila s međunarodnim besom. Brazil, Kina i Indija za sada nisu osudili rusku invaziju, ali niti jedna zemlja istinski ne podržava Moskvu u ovakvom ratu niti bi podržala upotrebu nuklearnog oružja.

Alijansa bi verovatno odgovorila konvencionalnom silom kako bi oslabila rusku vojsku i sprečila buduće nuklearne napade, riskirajući spiralu eskalacije ako Rusija zauzvrat pokrene konvencionalne napade na NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.