Akne su signal da vam fali vitamin A

Izvor: Blic, 10.Dec.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akne su signal da vam fali vitamin A

Zima je doba godine u kom je organizam veoma sklon različitim bolestima zbog klimatskih promena kojima telo mora da se prilagodi. Tada trošimo mnogo energije zbog čega slabi i imunosistem, pa je osnovna bitka za zdravlje održati odbranu organizma prirodnim sredstvima i zdravim načinom života. Pitanje koje se nameće jeste kako u tim situacijama prepoznati koji nam vitamin nedostaje.

Neodgovarajuća ishrana i izloženost velikim psihofizičkim naporima dovodi do manjka određenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vitamina i minerala u organizmu. To, međutim, može izazvati i najrazličitije bolesti. Zbog toga je važno redovno pratiti vitaminski status, odnosno količinu vitamina u organizmu. Ukoliko se ispostavi da neki nedostaje, treba jesti više određenog voća i povrća ili uzimate vitaminske preparate kako bi se nadomestio nedostatak.

Profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i specijalista za ishranu dr Branko Jakovljević objašnjava da su u današnje vreme retke pojave teških forma deficita vitamina.

- Blaže forme se javljaju, ali one nisu specifične za sve ljude. Tako, na primer, nedostatak vitamina C može se ustanoviti ako osoba češće ima infekcije ili dok pere zube krvare mu desni, dok kod nedostatka vitamina A propada koža i stvaraju se akne - objašnjava dr Jakovljević.

Kako bi se prepoznali znakovi nedostatka pojedinih vrsta vitamina, obično je potrebno mnogo nedelja ili čak meseci, nastavlja doktor. Ako neko nije siguran da mu nedostaju pojedini vitamini, najgore što može da se uradi jeste na svoju ruku uzimati ekstradoze pojedinih vitaminskih preparata. Naime, takvi postupci mogu učiniti više štete nego koristi. U tim situacijama najbolje je obratiti se lekaru ili nutricionisti.

- Organizam kojem nedostaju vitamini pre ili kasnije to daje do znanja. Malo je verovatno da će iko od nas shvatiti da mu nedostaje vitamin C onog trenutka kad oboli od skorbuta. Ipak, činjenica je da nam naš organizam često šalje signale koje, nažalost, ne znamo prepoznati. Zato je bitno izbaciti iz ishrane industrijski prerađenu hranu, jesti raznovrsno - savetuje dr Jakovljević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.