Akcije na tromesečom maksimumu, evro u porastu

Izvor: Blic, 19.Dec.2012, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije na tromesečom maksimumu, evro u porastu

Svetske akcije su danas dostigle najviše vrednosti od septembra, podstaknute izgledima za postizanje kompromisa u pregovorima o američkom budžetu kako bi se izbeglo automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje od 1. januara koje bi moglo da iduće godine nanese štetu američkoj ekonomiji.

Američke akcije su ostvarile veliki rast nakon što je spiker Predstavničkog doma u američkom Kogresu, republikanac Džon Boner, rekao da se nada postizanju sporazuma o budžetu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najavio početak rada na poreskom zakonu, čime se uklanja najveća prepreka u pregovorima između republikanaca i demokrata o izbegavanju pada sa "fiskalne litice".

Boner je ukazao da se približio stavu predsednika Baraka Obame koji je predložio povećanje poreza za Amerikance koji zarađuju više od milion dolara godišnje i produženje poreskih olakšica za sve ostale.

Na njujorškom Volstritu je industrijski indeks Dau Džons bio u porastu 75,74 poena, ili 0,57 odsto, na 13.311,13 poena, dok je širi Standard i Purs 500 ojačao 10,82 poena, ili 0,76 odsto, na 1.441,18 poena, a kompozitni Nasdak uvećan 32,65 poena, ili 1,08 odsto, na 3.043,25 poena.

Evropske akcije su poskupele do blizu najviših nivoa u 2012. Indeks FTSEurofirst 300 je ostvario rast od 0,6 odsto, na 1.138,83 poena, dok je globalni MSCI ojačao 0,8 odsto, na najviši nivo od septembra.

Na valutnom tržištu je evro dostigao najvišu vrednost prema dolaru za sedam i po meseci, premašivši 1,32 dolara, podstaknut izgledima za postizanje budžetskog sporazuma u SAD koji bi trebalo da pogoduje rizičnijim valutama, kao što je evro, na štetu dolara, sigurnog utočišta.

Zajednička evropska valuta je na zaključenju ojačala 0,3 odsto, na 1,3198 dolara, pošto je u jednom trenutku skočila na 1,3201 dolar, na najviši nivo od početka maja.

Povezane vesti: Evropske akcije ojačale zbog optimizma u SAD Pale akcije grčkih banaka Akcije i evro potonuli posle razočaravajućih zarada Milijarder Vilbur Ros zainteresovan za loše španske aktive Mešoviti berzanski rezultati, evro u porastu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cene akcija dostigle rekordnu vrednost

Izvor: Akter, 19.Dec.2012

Svetske akcije su danas dostigle najviše vrednosti od septembra, podstaknute izgledima za postizanje kompromisa u pregovorima o američkom budžetu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.