Akademik: Bošnjak i Bosanac su različite identifikacije

Izvor: Blic, 03.Nov.2012, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akademik: Bošnjak i Bosanac su različite identifikacije

U Sarajevu je večeras održana tribina o dilemama Bošnjaka uoči predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini naredne godine na kojoj je akademik Muhamed Filipović objasnio da su Bosanac i Bošnjak dve različite identifikacije, odnosno da je Bošnjak nacionalna, a Bosanac teritorijalna identifikacija.

Na tribini koja je imala za cilj edukaciju o razlikovanju teritorijalnih, odnosno državnih i verskih odrednica, kao i bitnost pitanja jezika i veroispovesti, Filipović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je poručio da je bitno razlikovati teitorijalnu identifikaciju kao što je Bosanac i Hercegovac od verskih - musliman, i nacionalne koja treba da glasi Bošnjak.

- Svaki Bošnjak može biti Bosanac, a svaki Bosanac ne mora da bude Bošnjak - rekao je Filipović koji je ukazao na, kako je rekao, vid osporavanja bošnjačkog identiteta što je osnovni vid osporavanja Bosne.

- Ako Bosna nema svoj narod koji je imenom, istorijom i sadržajem svog identiteta vezan za tu zemlju i državu, onda ona nije supstancijalna istorijski. Onda se ona svodi na Srbe i Hrvate kao jedine istorijske nacije - rekao je Filipović.

On je, kako su preneli sarajevski mediji, mišljenja da određeni faktori, među kojima i međunarodni, ne dozvoljavaju da se Bosna "konačno konstituiše kao država tri naroda među kojima su Bošnjaci najbrojniji i najviše vezani za nju".

Povezane vesti: Film o Srbinu koji je u ratu spasavao Hrvate i Bošnjake Bojl: Moguće je da će Mladić i Karadžić umreti pre kraja suđenja Srbi i Hrvati smatraju da je BiH osuđena na propast Hrvati i Srbi braća kada se švercuje i pljačka Ponovna identifikacija posmrtnih ostataka srebreničkih Srba

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sarajevo: Održana tribina o popisu stanovništva u BiH

Izvor: SandzakPress.net, 04.Nov.2012, 01:10

BiH - Večeras je u sali opštine Stari Grad u Sarajevu održana tribina na temu “Popis stanovništva u BiH 2013. – Lažne dileme Bošnjaka”. Predavač je bio akademik Muhamed Filipović, a moderator Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta, javio je novinar agencije Anadolija. Tribinu...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.