Izvor: RTS, 28.Avg.2020, 20:56

Akademija za mlade lidere sa invaliditetom, najveći problem stalno zaposlenje

U Vrdniku je završena prva Letnja škola Akademije za mlade lidere sa invaliditetom, čiji je cilj motivisanje i jačanje kapaciteta mladih osoba sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije, radi njihovog uključivanja u invalidski pokret Srbije.
Četrnaest mladih polaznika akademije sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije, izabrani su da budu prvi polaznici Akademije. Nakon on-lajn časova i susreta jednom mesečno, tri dana su pohađali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i letnju školu. 

Miloš Selaković je apsolvent fakulteta bezbednosti i pored svih izazova u studiranju, ima dodatne probleme.
Knjigu mora da skenira, pretvori je u neku elektronsku formu, recimo pe-de-ef i onda zahvaljujući upotrebi asistivnih tehnologija to čita preko računara ili telefona. 
"Neka ad hok rešenja kada je reč o poaganju kolokvijuma i ispita, ukoliko su u pismenoj formi ili radim na laptopu ili mi profesor obezbedi predmetnog asistenta, ili osobu koja će da piše moje odgovore", kaže ovaj student iz Užica.
Ipak, i pored fakulteta obučava se za mladog lidera na akademiji na kojoj razvija dodatne veštine upravljanja i politike iz oblasti invalidnosti, ljudskih prava, antidiskriminacije, javnog zastupanja. 
Nacionalana organizacija osoba sa invaliditetom Srbije pokrenula je akademiju da bi u rad organizacija uključila i mlade.
"S obzirom na to da je jedna od naših najslabijih karika u radu naših organizacija nedostatak mladih kadrova, nedostatak mladih ljudi koji imaju dovoljno znanja i veština da mogu postepeno da krenu da se uključuju u rad i da naravno u jednom momentu postanu i lideri", objašnjava Ivanka Jovanović izvršna direktorka NOOIS.
Mladi lideri trebalo bi da nastave rad starijih kolega na unapređenju uslova života osoba sa invaliditetom i da daju svoj doprinos da se zakonski reše njihovi problemi.
Milan Stošić predsednik NOOIS kaže da je pre svega potrebno obrazovanje i inkluzivno obrazovanje osoba sa invaliditetom, stvaranje uslova za uklanjanje arhitektonskih barijera, za adekvatna učila, za pedagoške i druge asistente.
"Iako postoji poseban Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, to ide jako teško. Veliki broj mladih osoba sa invaliditetom, obrazivanih i visoko obrazovanih, vrlo teško dolazi do stalnog zaposlenja", naglašava Stošić.
Iz nadležnog ministarstva najavljuju novi zakon koji bi trebalo trajno da reši ove probleme.
Zoran Đorđević, ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja kaže da će , kada je u pitanju globalno socijalna zaštita, raditi potpuno nov Zakon o socijalnoj zaštiti, koji upravo treba da da tu neku osnovu i kada su u pitanju osobe sa invaliditetom i za sve probleme koje oni imaju.
"Svakako će doći i na red izmene i dopune zakona koje se tiču njih", ističe ministar Đorđević.
Akademija će biti organizovana i narednih godina sa ciljem da se što više mladih sa invaliditeom obuči.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.