Agresivni crtaći, pa agresivni i dečaci

Izvor: Blic, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agresivni crtaći, pa agresivni i dečaci



Većina roditelja smatra da crtaći nisu opasni za njihovu decu, "jer su smešni i nisu stvarni”. Međutim, dečaci koji u dobi od dve do pet godina na televiziji gledaju agresivne crtaće i borilačke sportove, imaju više "šansi” da postanu agresivni i neposlušni, pokazalo je istraživanje objavljeno u Pedijatriksu, zvaničnom časopisu Američke akademije za pedijatriju.



"Otkrili smo da su deca koja u predškolskoj dobi gledaju nasilne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << emisije sklonija agresivnosti i neposlušnosti i da češće upadaju u neprilike kada krenu u školu", rekao je Dimitri Kristakis, jedan od autora istraživanja. On tvrdi da su crtaći "glavni krivac".

"Većina roditelja smatra da crtaći nisu opasni za njihovu decu, jer su smešni i nisu stvarni", naglašava Kristakis najčešći i po njemu za decu opasni roditeljski stav.

Baš sposobnost preživljavanja junaka crtaća dovodi decu u zabludu, jer stvara pogrešan utisak o nasilju, odnosno njegovim mogućim posledicama u stvarnom životu, piše u studiji.

Dečaci su posebno osetljivi na takve uticaje. Ni devojčice koje su gledale nasilne emisije, ni dečaci koji su gledali nenasilne i obrazovne programe, nisu posle pokazivali agresivnost, navodi se iz istraživanja sprovedenog u dečjoj bolnici grada Sijetla.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.