Agim Čeku uhapšen u Bugarskoj

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agim Čeku uhapšen u Bugarskoj

Srbija uputila zahtev bugarskim vlastima za izručenje nekadašnjeg vojnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova. Čeku uhapšen u Bugarskoj na osnovu međunarodne poternice koju su za njim, zbog ratnih zločina, raspisale srpske vlasti. Četvrto hapšenje bivšeg premijera Kosova za poslednjih šest godina.

Nekadašnji kosovski premijer i bivši vojni lider Oslobodilačke vojske Kosova Agim Čeku uhapšen je u utorak u Bugarskoj, na osnovu Interpolove poternice, po četvrti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << put u poslednjih šest godina, potvrdila je bugarska policija.

Ministarka pravda Srbije Snežana Malović očekuju hitnu reakciju i brz odgovor bugarskih organa na zahtev Srbije za izručenje Agima Čekua.

"Zahtev je upućen i diplomatskim putem i kanalima Interpola po hitnom postupku, tako da će bugarski organi raspolagati sa svom potrebnom dokumentacijom za donošenje odluke", navela je Snežana Malović.

Ministarka očekuje da zahtev Srbije, s obzirom na težinu krivičnog dela, bude pažljivo razmotren, kao i da odluka o izručenju bude pozitivna.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je bugarskog ambasadora u Beogradu Georgija Dimitrova, posle sinoćnog hapšenja bivšeg lidera OVK i bivšeg premijera Kosova Agima Čekua u Bugarskoj, javila je bugarska agencija BTA.

Kako je navedeno, tokom razgovora, šef kabineta ministra spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović uputio je zahtev da Čeku bude predat srpskim vlastima.

"Agim Čeku je uhapšen na graničnom prelazu Geševo na osnovu crvene Interpolove poternice", rekla je portparol bugarske policije Dijana Jankulova. Tamošnje tužilaštvo produžilo je pritvor Čekuu do subote.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je bugarskim vlastima zvaničan zahtev za izručenje bivšeg premijera Kosova.

Ljubomir Kjučukov, zamenik Ministra spoljnih poslova Bugarske navodi da je sada na sudu da odluči da li će Čeku biti izručen Srbiji ili će biti pušten.

"S jedne strane, Čeku jeste na poternici, ali s druge strane on je već posećivao druge države širom sveta. Ranije je posetio Bugarsku više puta, uključujući posete u funckiji premijera", rekao je Kjučukov.

U bugarskom tužilaštvu objašnjavaju da će o eventualnom izručenju biveg komandanta OVK Srbiji odlučiti kada dobiju dokumentaciju od Interpola.

Tužilac Boris Velčev kaže da, prema bugarskom zakonu, Čeku mora da se pojavi pred sudom.

"Sud će odlučiti da li će biti izručen srpskim vlastima. Interpol je izdao naredbu o zadržavanju u maju ove godine koji moraju da poštuju svi članovi kosovskog rukovodstva. Ta naredba je zasnovana na optužbama iz Srbije", objašnjava Velčev.

Čekua pozvao bivši šef bugarske diplomatije

Čeku je, početkom maja, zbog Interpolove poternice uhapšen i ubrzo zatim proteran iz Kolumbije, gde je boravio na međunarodnoj konferenciji o demilitarizaciji gerilskih formacija.

Prethodno, 2003. i 2004. godine Čeku je hapšen u Sloveniji i Bugarskoj, ali je na zahtev, prvo UNMIK-a, a zatim iz Sjedinjenih američkih Država i Evropske unije, puštan iz pritvora, pre nego što je njegovo eventualno izručenje Srbiji uopšte došlo na dnevni red.

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Čeku nije imao zvaničan poziv za posetu Bugarskoj, ali je, nešto kasnije, bivši šef bugarske diplomatije Solomon Pasi rekao da je nekadašnji komandant albanskih gerilaca u Sofiju otputovao na njegov poziv.

U Čekuovoj Socijaldemokratskoj partiji tvrde da je on bio pozvan na "zvanični sastanak" sa zamenikom šefa bugarske diplomatije, preneli su prištinski mediji.

Portparol Socijaldemokratske partije Gzim Kasapoli izjavio je da očekuje da Čeku bude oslobođen danas pre podne i da je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova u stalnom kontaktu sa kosovskim vlastima.

Srpske vlasti optužile su Čekua još 2000. godine za seriju ratnih zločina koje je OVK počinila u vreme kada je on komandovao gerilskim formacijama, uključujući ubistvo 669 Srba i 18 nealbanaca, kao i mučenje i više od 500 otmica. Međunarodna poternica za Čekuom raspisana je dve godine kasnije.

Kosovske vlasti su posle četiri hapšenja Agima Čekua i slične situacije u kojoj se našao i nekadašnji politički lider OVK, a sadašnji premijer Kosova Hašim Tači uputile pismo svim članicama Interpola, tražeći da se ubuduće ignorišu takve poternice.

Oficir svih vojski

Završio je dve godine na beogradskoj Vojnoj akademiji i školovanje nastavio na Vojnoj akademiji u Zadru. U Školi rezervnih oficira JNA bio je komandir voda od 1984. do 1990. godine, a potom je godinu dana komandovao vodom artiljeraca na Vojnoj akademiji u Zadru.

Čeku se u oktobru 1991. godine priključio Zboru narodne garde i dobio komandu nad artiljerijskom jedinicom u Zadru, a potom je postao zamenik komandanta borbene divizije.

U februaru 1992. godine povereno mu je komandovanje Masleničkom borbenom divizijom, a potom i antitenkovskom divizijom i garnizonom u Gospiću. Kao pripadnik hrvatske vojske Čeku je od prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana odlikovan devet puta.

Početkom 1999. godine Čeku je podneo ostavku u hrvatskoj vojsci i došao na Kosovo gde je preuzeo komandu nad, u to vreme, prilično razbijenom Oslobodilačkom vojskom Kosova.

Za vojnog komandanta OVK postavljen je u maju, nakon što je smenjen sadašnji komandant novoformiranih bezbednosnih snaga Kosova Sulejman Selimija, poznat i pod ratnim nadimkom "Sultan".

Nakon demilitarizacije OVK imenovan je za komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa, u martu 2006. godine, posle odlaska Ramuša Haradinaja u Hag i neuspelog eksperimenta sa Bajramom Kosumijem, "prekomandovan" je na mesto premijera Kosova.

Nakon što je Demokrstaka partija Kosova Hašima Tačija pobedila na parlamentarnim izborima, Čeku je osnovao Socijal-demokratsku partiju Kosova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.