Izvor: N1 televizija, 09.Feb.2017, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija za borbu protiv korupcije u v.d. stanju

Konkurs za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije je propao i već se najavljuje novi, jer na jučerašnjoj sednici Odbora - koji je odlučivao u nepotpunom sastavu, jer se na izbor pojedinih članova čeka mesecima - nije bilo jedinstvenog stava koji kandidat je najbolji za tu funkciju. Tako Agencija do daljeg ostaje u v.d. stanju.

Izvor: N1

Ni četiri i po sata nije bilo dovoljno da se, tajnim glasanjem, izglasa jedan od kandidata za novog direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Agencije za borbu protiv korupcije. Nepotpun sastav Odbora, koji broji šest umesto predviđenih devet članova, nije imao jedinstven stav.

"Jednostavno, nismo mogli da se skupimo pet glasova za jednog kandidata, toliko je glasova potrebno da bi neki kandidat bio izabran za direktora. Ali mislim da to nije strašno, to je sastavni deo jednog rada, koji se može nazvati demokratski, a mi smo stvarno poštovali zakonsku proceduru", kaže predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Mitrović.

Na pitanje kako komentariše medijske navode da su četiri prijavljena kandidata povezana sa bivšim ministrom pravde Nikolom Selakovićem, Ministarstvom pravde i SNS-om, Mitrović navodi da niko od kandidata nije član niti jedne stranke.

"Kakav to uticaj na rad Agencije ima, pokazuje jučerašnji dan. Nismo izabrali direktora. Da je bilo uticaja verovatno bi bio izabran", odgovara Mitrović.

Iz Transparentnosti Srbija kažu da je "izigravanje" Zakona i ako je neko bio član stranke u skorijoj prošlosti, a da se potom na konkurs prijavi kao nesranačka ličnost. Kritikuju i činjenicu da odluke donosi nepotpun sastav Odbora.

"Na ovaj način zaista ima osnova da javnost posumnja da se manipuliše sastavom Odbora, neki kandidati su veoma brzo birani, a prošlo je 22 meseca kako su Poverenik i Ombudsman predložili Vidu Petrović -Škero. Problem je zaista da javnost bude sigurna, da svi imamo poverenja, da će neko ko dolazi zaista raditi u interesu borbe protiv korupcije i Agencije i da neće imati bilo kakve partijske repove", smatra Zlatko Minić, Trnasparentnost Srbija.

Trebalo bi zato prvo izabrati preostale članove Odbora, jer je ključno da se odluka o direktoru donese u punom sastavu - zaključuje Minić, uz konstataciju da se svako od članova u glasanju vodi svojim moralnim načelima.

Agencija za borbu protiv korupcije donela je odluku da raspiše novi konkurs za izbor direktora, koji će biti odbjavljen u prvom narednom Službenom glasniku, a kandidati imaju 15 dana da podnesu prijave.

U Odboru očekuju da će se proces izbora novog direktora završiti do kraja marta, jer bi u suprotnom - kako kaže i sam predsednik Odbra - jedino ispravo bilo da svi članovi tog tela, podnesu ostavke.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto je propao konkurs za direktora ABK?

Izvor: N1 televizija, 09.Feb.2017

Konkurs za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije je propao i već se najavljuje novi, jer na jučerašnjoj sednici Odbora - koji je odlučivao u nepotpunom sastavu, jer se na izbor pojedinih članova čeka mesecima - nije bilo jedinstvenog stava koji kandidat je najbolji za tu funkciju....

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.