Agencija: Nemamo saznanja da je ŠŠarić finansirao stranke

Izvor: Blic, 19.Mar.2014, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: Nemamo saznanja da je ŠŠarić finansirao stranke

Beograd - Agencija za borbu protiv korupcije u ovom trenutku nema nikakvih saznanja da su preduzeća koja se dovode u vezu sa narko-bosom Darkom Šarićem finansirala političke partije u Srbiji, a ukoliko eventualno dođe do takvih informacija, o tome će biti obavešteno tužilaštvo, rečeno je danas Tanjugu u toj agenciji.

Kako je izjavila Jelena Đorđević iz službe za kontrolu finansiranja političkih subjekata, Agencija za borbu protiv korupcije nema nikakva saznanja da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su politički subjekti u Srbiji finansirani od strane kompanija koje se dovode u vezu sa narko-bosom Darkom Šarićem.

- U nadležnosti je tužilaštva i sudova da se time bave, budući da oni imaju istražna ovlašćenja. Sve što može da bude dovedeno u kontekst finansiranja političkih stranaka, bilo kakve saznanje Agencije, ukoliko bude imala, ona će postupiti po službenoj dužnosti i to ispitati - rekla je Đorđević.

Ona je dodala da Agencija nema istražna ovlašćenja, ali da će svi podaci do kojih bude došla kontrolom finansija političkih stranaka, a mogu da se dovedu u vezu sa Šarićem, biti ispitani i prosledjeni tužilaštvu.

- Naš zadatak i obaveza jeste da kontrolišemo prihode i rashode. Ukoliko postoje prihodi koji su proistekli iz tih izvora mi ćemo preduzeti mere koje su u našoj nadležnosti. S obzirom na to da nemamo istražna ovlašćenja obratićemo se nadležnim organima, tužilaštvu pre svega - objasnila je Đorđević.

Govoreći o finansiranju predizborne kampanje, Đorđević je rekla da je Agencija započela kontrolu danom raspisivanja izbora, odnosno početkom predizbornih aktivnosti stranaka.

- Predmet kontrole su prihodi i rashodi koje politički subjekti iskazuju u svojim izveštajima o troškovima izborne kampanje. Rok za podnošenje tih izveštaja Agenciji je 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata. S tim rezultatima Agencija će izaći u javnost u razumnom roku, odnosno za oko tri meseca, kada ćemo sačiniti poseban izveštaj o kontroli finansiranja - objasnila je Đorđević.

Ona je dodala da Agencija ispitivanje finansiranja politickih subjekata obavlja na osnovu podataka koje joj dostavljaju stranke ali i drugi državni organi, banke i drugi pravni subjekti koji su političkim strankama pružali usluge.

Đorđević je istakla da Agencija trenutno još ne raspolaže podacima o tome koliko novca su stranke dobile iz budžeta, budući da je raspodela tih sredstava u nadležnosti Ministarstva finansija.

- U narednih 15 dana imaćemo podatke o sredstvima koja su dodeljena političkim subjektima do sada, kao i o sredstvima koja će biti dodeljena, u zavisnosti od broja dobijenih mandata i raspodelu tog drugog dela - precizirala je Đorđević.

Politički subjekti koji su prešli cenzus neće morati da vrate novac u državnu kasu, dok će ostali to morati da učine.

Agencija je u postupku kontrole godišnjih finansijskih izveštaja za 2012, u koje su uključeni troškovi izborne kampanje iz 2012, utvrdila da pojedine političke stranke i subjekti imaju velika dugovanja, odnosno neizmirene obaveze prema dobavljačima i da se tugovi kreću od 17 do 360 miliona dinara.

U strukturi tih dugovanja preovlađuju troškovi oglašavanja na televiziji, radiju, Internetu, bilbordima i kroz marketinške agencije, a svi podaci dostupni su na sajtu Agencije, poručila je Đorđević.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nema saznanja o Šariću i partijama

Izvor: B92, 19.Mar.2014

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije u ovom trenutku nema nikakvih saznanja da su preduzeća koja se dovode u vezu sa Darkom Šarićem finansirala stranke u Srbiji...Ukoliko eventualno dođe do takvih informacija, o tome će biti obavešteno tužilaštvo, rečeno je Tanjugu u toj agenciji...Kako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.