Afirmacija potencijala žena iz ruralnih područja

Izvor: Danas, 13.Okt.2015, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afirmacija potencijala žena iz ruralnih područja

Domaćini i organizatori 7, tradicionalnog Sajma stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, koji afirmiše potencijale i stvaralaštvo žena iz ruralnih područja, čime se promoviše ženski aktivizam na lokalnom nivou, bili su Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavod za ravnopravnost polova i Opština Bačka Palanka. Plato ispred Opštine bio je mesto susreta mnogo generacija i etniciteta seoskih žena i njihovih udruženja, koji učešćem na ovoj manifestaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ističu ključnu ulogu žena na selu u unapređenju ruralnog razvoja.

Kao nosioci tradicije i kulture svojih mikro sredina, žene na selu svojom nepresušnom kreativnošću i aktivitetom utiču na poboljšanje sopstvenog socijalnog i ekonomskog statusa i socijalne politike smanjenjem siromaštva na selu. Na otvaranju Sajma stvaralaštva prisutnima su se obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački.

Predsednik Opštine Bačka Palanka Aleksandar Đedovac otvorio je manifestaciju naglasivši da je sam čin održavanja ove značajne privredne i kulturološke manifestacije u Bačkoj Palanci pokazatelj da je ova opština prepoznata kao značajan privredni centar u Pokrajini i dobar domaćin svim posetiocima i učesnicima. Miroslav Vasin ovom prilikom istakao je da se danas u Bačkoj Palanci nalazi više od 1.500 žena iz 180 i više udruženja, iz skoro svih delova Pokrajine, što predstavlja veliki pomak u odnosu na pre desetak godina, kad je u Vojvodini postojao veoma mali broj udruženja žena.

- Svi prisutni na današnjem Sajmu saborci su u očuvanju vojvođanskih vrednosti u borbi za unapređenje položaja seoskih žena u našem društvu. Ovom manifestacijom pokazujemo snagu vojvođanske žene, snagu vojvođanskog sela, vojvođanskih vrednosti, multietničnosti, multikulturalnosti. Na jednom mestu danas je pregršt različitih kultura, specijaliteta, rukotvorina, suvenira, koji odražavaju duh i kulturu više od 26 nacionalnih zajednica. Vojvodina je po tome jedinstvena i postaje simbol regije koja ume da organizuje 1.200 manifestacije godišnje, od kojih je čak 80 odsto organizovano i posvećeno udruženjima žena. Veliki uspeh je činjenica da danas u Vojvodini postoji više od 400 udruženja žena koja oplemenjuju kulturu, tradiciju i lepote Vojvodine i ističu je u prvi plan - kazao je Vasin.

- To znači da na Sajmu učestvuje najmanje 1.500 žena koje su pouzdane partnerke u našoj misiji za revitalizaciju vojvođanskog sela. To znači 1.500 informatički pismenih žena, koje su otvorile svoje puteve komunikacije, a to je i 1.500 baštovanki koje vredno rade na očuvanju životne sredine - objasnila je Vesna Šijački značaj brojke od 180 i više udruženja žena koliko je bilo prisutno na Sajmu.

Bačka Palanka je sedmo mesto u kome se održava ova manifestacija sa ciljem da se predstavi ženski seoski aktivizam, izuzetne veštine i bogato stvaralaštvo seoskih žena, kao i spremnost i optimizam žena da revitalizuju selo. AP Vojvodina na ovaj način se predstavlja kao kao značajan ekonomski, privredni i turistički potencijal. Svojim proizvodima, gastronomskom ponudom, umetninama i izložbom tradicije učinili su da centar Bačke Palanke podseća na Vojvodinu u malom.

Skrenuti pažnju na ulogu žena

Godine 2007, Rezolucijom Generalne skupštine UN, ustanovljen je Međunarodni dan seoskih žena, sa namerom da se skrene pažnja na ključnu ulogu žena na selu. Aktivna politika afirmacije koju sprovodi Pokrajinska vlada uslovila je kreiranje i realizaciju posebnih programa za unapređenje položaja i ekonomskog osnaživanja žena na selu. Najznačajniji rezultat je izražena medijska, stručna i institucionalna podrška poboljšanju položaja žena i promocija njihovih turističkih i privrednih kapaciteta.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.