Afera prisluškivanje:Oglasila se Lidija Udovički

Izvor: B92, 06.Okt.2015, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "prisluškivanje":Oglasila se Lidija Udovički

Prvi put nakon izbijanja afere "prisluškivanje" oglasila se Lidija Udovički, sestra ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

Lidija Udovički za N1 kaže da je, od proleća 2014. kad se povukla iz CWP i otišla iz Srbije, malo vremena provodila u Srbiji i da se uopšte nije bavila ni kompanijom CWP niti vetroparkom.

"Do mog povlačenja je došlo da bih ispoštovala kodeks o izbegavanju konflikta interesa. Naš unutrašnji kodeks u CWP je zahtevao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se ja potpuno iz tog posla povučem dana kad je moja sestra Kori Udovički ušla u Vladu Srbije. Ja sam to ispoštovala", izjavila je Lidija Udovički za N1.

Na optužbe da njen suprug Mark Krendal i ona stoje iza pisma kongresmena potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu, Lidija Udovički kaže da to nije istina.

"Zaista bih volela da znam ko stoji iza tog pisma i te akcije, ali u ovom momentu samo mogu da kažem da znam ko ne stoji iza toga - ni ja, ni moj muž", tvrdi Lidija Udovički u izjavi za N1.

Lidija Udovički je u telefonskoj izjavi za N1 rekla da se pita da li građani Srbije znaju da je Srbija jedina država u Evropi koja nema vetroparkove, iako su oni, kako je navela, najveći izvor obnovljive energije i budućnost ove planete.

"Vetroparkove danas ima i Republika Srpska, ima Makedonija, ima Crna Gora, Hrvatska ima čak više od 500 megavata, a Srbija nema nijedan. To je nešto nad čime se treba zamisliti – kako je to moguće da smo mi u takvoj situaciji? Da li su svi oni ostali glupi, a mi jedini pametni, pa zato nemamo vetroparkove kao i ostatak Evrope, i oni su svi glupi, a mi smo jedini pametni dosad bili", kaže Lidija Udovički.

Ona je pozdravila izjavu ministra energetike Aleksandra Antića, koji je u nedelju 4. oktobra najavio da će konačno otpočeti građenje vetroparkova u Srbiji. Lidija Udovički je rekla da se nada da "ćemo se svi uskoro naći na presecanju vrpce za početak gradnje prvog velikog vetroparka u Srbiji" i da je to poziv na koji će se sigurno odazvati.

"Želim da se svi setimo da je to 2015. godina i da je upamtimo, jer bilo je ovakvih izjava i od drugih ministara i u drugim vladama ranije – da smo pažljivo pisali godine, pa da vidimo koliko je vremena od tad prošlo do danas, a mi još uvek nemamo nijedan vetropark", podseća Lidija Udoviči.

Ona je ocenila da bi početak gradnje vetroparkova u Srbiji bio znak da se radi na reformi energetskog sistema, sa ciljem da bude imun na korupciju i zloupotrebe od državnih monopola.

"Takve reforme su i obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope, jer je Srbija zemlja članica i potpisnica tog ugovora, a u ispunjavanju tih obaveza Republika Srbija veoma kasni.To je tema koja mene brine i zanima, i isto to je bila misija kojom sam se ja bavila proteklih u Srbiji dok nisam iz Srbije, 2014. godine, otišla", rekla je Lidija Udovički.

Na sajtu Telepromter objavljen je dokument za koji se tvrdi da je transkript prisluškivanog razgovora između Lidije Udovički i lidera DS i pokrajinskog premijera Bojana Pajtića. Pajtić je naveo da je razgovor autentičan.

U tom transkriptu se navodi da je Lidija Udovički Pajtiću rekla da joj je direktor EMS-a Nikola Petrović tražio mito kako bi se firma CWS koja gradi vetroparkove priključila na elektromrežu.

Direktor EMS Nikola Petrović, direktorka CWS Ana Brnabić i ministar energetike Aleksandar Antić odbacili su danas navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja ili nezakonitosti u projektu vetroparka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lidija Udovički za N1: Muž i ja ne stojimo iza pisma Bajdenu

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2015

Prvi put nakon izbijanja afere "prisluškivanje" za N1 govori Lidija Udovički, sestra ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički. U izjavi za N1, između ostalog, tvrdi da njen muž Mark Krendal i ona ne stoje iza pisma američkih kongresmena potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu...Lidija...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.