Aerozagađenje u Pančevu faktor rizika za kancer

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2010, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aerozagađenje u Pančevu faktor rizika za kancer

PANČEVO - Aerozagađenje u Pančevu je faktor rizika za oboljevanje od kancera, izjavila je danas doktorka gradskog Zavoda za javno zdravlje Tanja Todorović.

I u Srbiji i u Južnobanatskom okrugu raste broj žena koje umiru od karcinoma pluća, rekla je ona povodom Svetskog dana borbe protiv raka koji se obeležava danas.

Neka istraživanja pokazuju da su izloženost azbestu, benzenu i pesticidima faktori rizika, ali se ne može sa sigurnošću reći u kojoj je meri zagađenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktan uzrok tumora, dodala je Todorović.

Od malignih bolesti u Južnobanatskom okrugu godišnje umre do 750 osoba, od čega samo u Pančevu oko 400, saopštio je Zavod za javno zdravlje Pančevo.

"Prema broju stanovnika mi se, kao i Srbija, nalazimo u nezavidnom položaju. Imamo visoke stope i obolelih i umrlih od karcinoma grlića materice", upozorila je ona.

Navela je da građani ovog dela Banata najčešće oboljevaju od karcinoma pluća, debelog creva, dojke i grlića materice.

Bolja informisanost stanovništva o određenim faktorima rizika pojave tumora, promena navika, češća upotreba skrining testova i rano otkrivanje bolesti uticalo bi na smanjenje broja obolelih, zaključila je dr Todorović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aerozagadjenje u Pančevu faktor rizika za kancer

Izvor: S media, 04.Feb.2010

Aerozagadjenje u Pančevu je faktor rizika za oboljevanje od kancera, izjavila je danas doktorka gradskog Zavoda za javno zdravlje Tanja Todorović. ..I u Srbiji i u Južnobanatskom okrugu raste broj žena koje umiru od karcinoma pluća, rekla je ona povodom Svetskog dana borbe protiv raka koji se obeležava...

Nastavak na S media...

Zagađenje faktor rizika za kancer

Izvor: B92, 04.Feb.2010

Pančevo -- Aerozagađenje u Pančevu je faktor rizika za obolevanje od kancera, izjavila je lekarka gradskog Zavoda za javno zdravlje Tanja Todorović...I u Srbiji i u Južnobanatskom okrugu raste broj žena koje umiru od karcinoma pluća, rekla je ona povodom Svetskog dana borbe protiv raka koji se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.