Adrija ervejz podnela zahtev za bankrot

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Adrija ervejz podnela zahtev za bankrot

Slovenačka avio-kompanija Adrija ervejz podnela je zahtev za bankrot i otkazala je sve letove, navodi se u danas objavljenom saopštenju te kompanije. Takav razvoj situacije je usledio nakon što je ovaj avio-prevoznik prošle nedelje otkazao većinu letova zbog finansijskih problema, prenosi agencija Rojters.

"Postupak za proglašenje bankrota je, zbog insolventnosti, pokrenula uprava kompanije", saopšteno je iz Adrije, koja je u vlasništvu nemačkog investicionog fonda 4K Invest.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"U ponedeljak, 30. septembra 2019. godine, Adrija ervejz je podnela zahtev Okružnom sudu u Kranju za pokretanje postupka bankrota kompanije", navodi se u saopštenju kompanije, koja će tako okončati 58 godina poslovanja.

Rukovodstvo Adrije je, kako se dodaje u saopštenju, podnelo zahtev za proglašenje bankrota na osnovu slovenačkog Zakona o finansijskom poslovanju, postupku insolventnosti i prinudnom poravnanju (ZFPPIPP), prenosi portal Ex Yu Aviation.

Sud ima zakonski rok od tri dana u kome će doneti odluku o otvaranju postupka bankrota.

Iz kompanije takođe navode da će otkazati sve predviđene letove zbog pokretanja bankrota.

Slovenački ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek je izjavio da vlada razmatra osnivanje novog nacionalnog avio-prevoznika koji bi poboljšao međunarodnu povezanost Slovenije nakon propasti Adrija ervejza.

Dodao je, međutim, da će ovaj proces potrajati izvesno vreme i da će biti neophodno čvrsto partnerstvo sa Lufthanzom, kao i politički konsenzus u zemlji.

Prošle nedelje, Adrija je otkazala više od 400 letova koji su pogodili preko 15.000 putnika. Usled kolapsa kompanije, 558 ljudi će ostati bez posla.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Slovenački “Adria Airways” proglasio bankrot nakon 58 godina rada

Izvor: Capital.ba, 01.Okt.2019, 13:02

LJUBLJANA – Nakon otkazivanja svih letova, slovenačka avio-kompanija “Adria Airways” podnijela je zahtjev za bankrot nakon 58 godina rada. Iz ove avio-kompanije je saopšteno da je postupak za proglašenje bankrota, zbog insolventnosti, pokrenula uprava. “U ponedjeljak, 30. septembra 2019....

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.