AP o sastanku Vučića i patrijarha

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2020, 16:47

AP o sastanku Vučića i patrijarha

Američka agencija AP izvestila je o današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha srpskog Irineja, navodeći da je predsednik Srbije obećao da će zaštititi Srbe u Crnoj Gori, za koje kaže da im preti moguće formiranje nezavisne pravoslavne crkve.

Agencija prenosi da je predsednik Srbije rekao da će koristiti sva pravna i demokratska sredstva da svetu predoči "navodno tešku situaciju" u kojoj se nalaze Srbi u Crnoj Gori, uz poštovanje crnogorske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << države i njene nezavisnosti.

"Ali, takođe poštujemo svoj narod i insistiraćemo na jedinstvu s našim narodom'', istakao je Vučić, citira ga agencija.

AP takođe prenosi da je patrijarh Irinej je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Vučićem uporedio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovu vlast sa pronacističkom marionetskom državom iz Drugog svetskog rata u susednoj Hrvatskoj i istakao da formiranjem Crnogorske pravoslavne crkve Đukanović želi da učini ono što su učinile ustaše, da protera srpski narod i uništi SPC.

Agencija povodom patrijarhovim reči ocenjuje da su takva retorika i "navodne pretnje" Srbima u susednim državama doprinele krvavom raspadu bivše Jugoslavije tokom 1990-ih i navodi da je jugoslovenska vojska predvođena Srbima preduzimala akcije u Hrvatskoj i Bosni, navodno kako bi zaštitila manjinske Srbe, ali da je krenula u kampanju proterivanja drugih etničkih grupa.

Napetosti između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori eskalirale su, navodi se, zbog verskog zakona koji je crnogorski parlament usvojio prošle godine i za koji SPC tvrdi da bi joj oduzeo imovinu.

Crnogorski zvaničnici su to više puta negirali, ali to nije sprečilo Srbe u Crnoj Gori da organizuju velike antivladine demonstracije, koje su se, prema AP-u, ponekad pretvarale u nasilne.

AP ukazuje da je SPC sa sedištem u Beogradu i dalje glavna verska zajednica u Crnoj Gori, koja je gotovo 90 godina bila jedna država sa Srbijom i da se oko 30 odsto građana Crne Gore izjašnjava kao Srbi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Američka agencija AP izvestila o sastanku Vučića i patrijarha Irineja

Izvor: Blic, 20.Maj.2020

Američka agencija AP izvestila je o današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha srpskog Irineja, navodeći da je predsednik Srbije obećao da će zaštititi Srbe u Crnoj Gori, za koje kaže da im preti moguće formiranje nezavisne pravoslavne crkve.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.