AP i AFP o novoj premijerki Srbije: Prekretnica

Izvor: N1 televizija, 29.Jun.2017, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP i AFP o novoj premijerki Srbije: Prekretnica

Izbor nove Vlade Srbije je istorijska odluka i prekretnica, tumače novinske agencije AP i AFP, pre svega zbog ličnosti predsednice Vlade.

Srpski poslanici su "izabrali jednu lezbijku za prvu ženu premijera što je istorijski potez u toj pretežno konzervativnoj balkanskoj zemlji", javila je američka novinska agencija AP.

"Moćni predsednik Aleksandar Vučić nominovao je Anu Brnabić koja ima zapadno obrazovanje na to mesto... usred protivljenja tvrdokornih nacionalista", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << navodi agencija. AP piše da se taj "Vučićev potez uglavnom smatra pokušajem da se umiri zabrinutosti Zapada da se Srbija isuviše približava Rusiji, uprkos svom proklamovanim cilju ulaska u Evropsku uniju".

"Brnabić kaže da će integracija Srbije u EU biti prioritet, zajedno sa održavanjem dobrih odnosa sa Rusijom. Ali, u njenoj vladi su i otvoreno antizapadni ministri", ukazuje AP.

Vučić, koji je prethodno bio premijer, "verovatno će ostati vodeći lider zemlje", zaključulje američka agencija.

I francuska novinska agencija AFP u naslovu ističe da je "Srpski parlament imenovao Anu Brnabić, otvorenu lezbijku, za premijera" i na početku teksta takođe ocenjuje da je to "prekretnica u toj tradicionalističkoj zemlji, a i šire, na Balkanu".

Pošto konstatuje da je Brnabić ušla u politiku avgusta prošle godine, na poziv Aleksandra Vučića, tada premijera, AFP prenosi da je ona rođena u Beogradu i da je diplomirala na Univerzitetu Hal u Velikoj Britaniji, a da je, pre no što je ušla u vladu, bila na čelu "mešovitog privatno-javnog udruženja NALED čiji je cilj stvaranje boljih uslova za ekonomski razvoj u Srbiji".

"Njeno imenovanje u zemlji od sedam miliona pretežno pravoslavnih hrišćana, shvata se kao zavodljiv gest prema EU kojoj Srbija teži", piše AFP.

"Ali, vlada gospođe Brnabić je veoma slična prethodnoj vladi gospodina Vučića, i neka mesta su poverena pro-ruskim ministrima, kao što je ministar odbrane Aleksandar Vulin", zaključuje agencija AFP.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.