AP: Ultraortodoksni seksualni priručnik

Izvor: Mondo, 02.Maj.2013, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: "Ultraortodoksni seksualni priručnik"

Knjiga koja bi trebalo da pruži ultraortodoksnim Jevrejima saznanje o seksu, prva te vrste, prevedena je nedavno s engleskog na hebrejski i uskoro će se pojaviti u prodaji.

Engleska verzija objavljena je u SAD pre godinu dana, a sada će imati priliku da je na hebrejskom čitaju ultraortodoksni Jevreji u Izraelu, za koje je to inače tabu tema.

U ultraortodoksnom judaizmu seksualni odnosi dozvoljeni su samo posle braka, a seksualnost se javno ne pokazuje. Mnogi ortodoksni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Jevreji čak ni ne dotiču članove suprotnog pola,osim svoju decu i supruge.

Nezamislivo je zato da se muškarac rukuje recimo sa suprugom jednog ultraortodoksnog rabina, niti će se on rukovati s nekom ženom koja mu nije bliski rod.

Međutim, seks se ne smatra sramotnim, rađanje se smatra dobrim delom i ultraortodoksni Jevreji imaju velike porodice. Ipak, za mnoge tek venčane parove intimnost je misterija,.

Jedan od autora knjuge "Vodič za fizičku intimnost novovenčanih" Dejvid S. Ribner izjavio je da mu je namera bila da ponudi korisnu informaciju parovima pre prve bračne noći, između ostalog, prenosi Asošiejted pres.

" Ako nikada niste videli sliku, ako nikada niste o tome razgovarali, ako nikada niste videli film ,ako nikada niste pričali s roditeljima i prijateljima, kako uopšte možete da znate", rekao je Ribner koji se bavi seksualnom terapijom i rodom je iz SAD.Njegova su klijentela uglavnom ortodoksni Jevreji.

Za razliku od sekularnih Izraelaca, Jevrejima vernicima retko se pruža seksualno obrazovanje sve do nekoliko nedelja pre braka, kada buduća mlada i mladoženja dobijaju savete o raznim stvarima, uključujući i verske rituale u spavaćjoj sobi.

Međutim, Ribner smatra da parovi ne dobijaju sve informacije da bi uživali u zdravom seksualnom životu.

Zato njegova knjiga ima za cilj da sve nejasnoće objasni, posebno za jako made ljude kad prelaze u brak iz života u kome je seks tabu.

Ribner, koji je inače ortodoksni Jevrejin, nije ilustrovao knjigu ali u njoj je koverta na koricama, u kojoj su jednostavne skice tri seksualne poze. Na koverti je upozorenje da su ilustracije direktne i da bi "svaka osoba trebalo to da ima u vidu pre nego što ih pogleda". Svako kome to ne odgovora, može jednostavno da je baci.

Knjiga na engleskom je dobro primljena, ali je uglavnom prodavana onlajn. Sada je neizvesno kako će se prodavati u Izraelu, odnosno kako će je primiti knjižare i sami ultraortodoksni Jevreji.

Poznavaoci prilika kažu da će je takozvani moderni ortodoksni Jevreji prihvatiti, ali da će teško stići od najstriktnijih jevrejkih zajednica. Tamo se čak ne pominje ni reč trudnoća jer bi deca mogla da pitaju kako je mama postala trudna.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.